Kiska po stretnutí s Áderom kroky maďarskej vlády nekomentoval

NETKY.SK • 10 December 2014, 13:12 • 2 min
Kiska po stretnutí s Áderom kroky maďarskej vlády nekomentoval

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes po stretnutí s maďarskou hlavou štátu Jánosom Áderom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, nechcel komentovať niektoré postupy maďarskej vlády kritizované Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že registrujeme diskusiu o niektorých krokoch maďarskej vlády, o všetkých týchto témach vieme a o viacerých sme sa s prezidentom aj bez problémov rozprávali," vyhlásil Kiska pred novinármi. "Ale chcem zopakovať, toto je naše prvé oficiálne stretnutie a toto stretnutie je našou príležitosťou, aby sme povzbudili dobré vzťahy medzi občanmi našich krajín," dodal Kiska.

 

Maďarský prezident zasa odpovedal na novinársku otázku týkajúcu sa snahy mimoparlamentnej SMK o autonómiu v niektorých oblastiach južného Slovenska. Podľa Ádera má Slovensko stabilný a ústavný systém inštitúcií, aby sa u nás mohli pri rešpektovaní slobody slova prediskutovať všetky otázky, vrátane tej o autonómii. "My len všetkým účastníkom, ktorí sa na prediskutovaní týchto otázok zúčastnia, môžeme želať trpezlivosť a múdrosť," poznamenal Áder. 

Obaja prezidenti sa zhodli, že vzťahy medzi krajinami sú na veľmi dobrej úrovni. "My ako prezidenti si želáme, aby vzťahy medzi našimi občanmi boli na vysokej úrovni a aby sme my spravili všetko pre to, aby sme pozitívne vzťahy ešte viac posilňovali," konštatoval Kiska. Podľa Ádera by zasa hospodárske vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom mohli byť príkladom pre iné susedské štáty. 

 

Jánosa Ádera na oficiálnu návštevu Slovenska pozval prezident Andrej Kiska. Návšteva Ádera je recipročnou návštevou k oficiálnej návšteve prezidenta Ivana Gašparoviča v Budapešti v minulom roku. Prezidenti dnes spoločne navštívia aj mesto Galanta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies