Kiska: Plány modernizácie armády sa nemajú meniť podľa politickej situácie

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 17:55 • 2 min
Kiska: Plány modernizácie armády sa nemajú meniť podľa politickej situácie

BRATISLAVA – Plány Slovenska v oblasti obrany a modernizácie armády by mali byť koncepčné, transparentné, zrozumiteľné a nemali by sa meniť podľa personálneho obsadenia ministerstva alebo politickej situácie. Po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom (nominant SNS) to dnes uviedol prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Ozbrojené sily podľa Kisku požívajú vo všeobecnosti stále vysokú dôveru, verejnosť má však o ne menší záujem, ako by si zaslúžili. Gajdošovi povedal, že ho vo funkcii čaká úloha presadiť v najbližšom období rad vecí. Nový šéf rezortu hlavu štátu informoval, že pred nástupom do funkcie strávil v ozbrojených silách 41 rokov a 202 dní. „Som rád, že máme človeka, ktorý plne rozumie problematike,“ reagoval na to Kiska.

 

Prezident očakáva, že plány Slovenska v oblasti obrany budú presvedčivé nielen smerom k spojencom, ale aj pre verejnosť na Slovensku. Gajdoša požiadal, aby mu v súvislosti s júlovým summitom NATO vo Varšave pripravil podrobný audit naplňovania záväzkov Slovenska voči aliancii. Očakáva tiež, že spolu s ministrom zahraničných vecí začnú aktívne pripravovať, s čím Slovensko na summit pôjde.

 

Prezident Gajdoša upozornil na komunikáciu s verejnosťou, ktorá bola z jeho pohľadu v minulosti zanedbávaná. „Potrebujeme, aby sa tak trochu rozviazali ruky našim generálom a dôstojníkom, aby sa zapájali aj do verejnej diskusie o potrebách našej armády,“ uviedol.

 

Nový šéf rezortu vyhlásil, že zabezpečovanie obrany je nielen povinnosťou, ale aj cťou pre každého občana Slovenska. Oznámil, že pol roka po schválení bezpečnostnej stratégie Európskej únie prijme obdobný dokument aj Slovensko. „Mojou úlohou bude spracovanie obrannej stratégie, vrátane vojenskej stratégie, ktorú pripravia Ozbrojené sily SR,“ vysvetlil. V tejto veci uskutoční širokú diskusiu a požiada o podporu verejnosť.

 

Kisku minister informoval, že jeho prioritou vo funkcii bude skvalitnenie prípravy aktívnych záloh. Prisľúbil, že v modernizácii armády bude pokračovať transparentne s maximálnym využitím finančných prostriedkov. Produkcia vojenských podnikov bude podľa neho nasmerovaná nielen do zahraničia, ale aj do Ozbrojených síl SR. „Chcem, aby v rezorte bol spracovaný platný plán rozvoja a výstavby ozbrojených síl a následne aj reálny plán obstarávania. Tak, aby záväzky, ktoré ozbrojené sily a Slovenská republika majú, boli splnené,“ doplnil.

 

Prezident vedie rozhovory so šéfmi rezortov, pričom s nimi diskutuje v kontexte pripravovaného programového vyhlásenia novej vlády. Okrem Gajdoša dnes prijme ministra životného prostredia László Solymosa (Most-Híd) a ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona