Kiska označil budovanie pocitu bezpečia za povinnosť

NETKY.SK • 4 November 2016, 16:27 • 2 min
Kiska označil budovanie pocitu bezpečia za povinnosť

POPRAD- Slovenský prezident Andrej Kiska sa dnes poďakoval Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska, že otvára problematiku ľudí so zdravotným postihnutím a upozorňuje na záležitosti, v ktorých štát nesmie zaostávať. Zároveň sa poďakoval aj dobrovoľníkom, ktorí sa do aktivít na pomoc nevidiacich a slabozrakých zapájajú.

slovakia

left justify in out

V samotnej únii je podľa jeho slov až 20 percent ľudí, ktorí sa rozhodli pomáhať. Urobil tak počas svojej návštevy účastníkov ôsmeho zjazdu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v Poprade. „Je úlohou našej spoločnosti, štátu i politikov, v prvom rade myslieť na tých ľudí, ktorí si sami nevedia pomôcť, ktorí sa dostanú do situácie, keď potrebujú pomôcť,“ povedal, pričom budovanie takéhoto pocitu bezpečia na Slovensku označil nielen za svoju povinnosť, ale rovnako aj za povinnosť vlády, samospráv a všetkých ľudí, ktorí môžu mať na život ľudí s problémom vplyv.


Počas zjazdu pod Tatrami členovia únie hodnotili uplynulé obdobie činnosti organizácie, zároveň stanovili novú stratégiu únie na najbližšie štyri roky. Za posledné štyri roky sa únia podľa jej hovorkyne Dušany Blaškovej venovala predovšetkým Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. „Netýka sa to len zrakovo postihnutých, ale všetkých druhov postihnutia. Tento dohovor sa teraz implementuje, čaká nás písanie správy o tom, ako sa nám darí aj na Slovensku ho implementovať,“ vysvetlila. Za nemenej dôležité označila aj súčasné rokovanie s ministerstvami o štandardizácii Braillovho písma. „Je potrebné štandardizovať niektoré znaky Braillovho písma, ako napríklad matematické, chemické a podobne, aby sa na Slovensku používali jednotne,“ povedala pre médiá Blašková.


Počas zjazdu dnes ÚNSS odovzdala aj čestné uznania osobnostiam, ktoré organizáciu dlhoročne nezištne podporujú a prispievajú k propagácii schopností ľudí so zrakovým postihnutím. Medzi oceneným bol napríklad aj správca hradu v Starej Ľubovni Jozef Balužinský, čestné uznanie mu udelili za sprístupnenie hradu nevidiacim a slabozrakým ľudom a za šírenie osvety o sprístupňovaní kultúrnych pamiatok ľuďom so zdravotným postihnutím.

 

Čestné uznanie udelili aj výtvarníkovi Martinovi Dzurekovi za dlhoročné vedenie a propagáciu výtvarnej skupiny Svetlo a za podporu rozvoja výtvarných zručností nevidiacich a slabozrakých ľudí, či tiež paralympionikovi Štefanovi Kopčíkovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj paralympijského športu a za zvyšovanie povedomia verejnosti o možnostiach pre nevidiacich a slabozrakých ľudí. Ocenené boli aj ďalšie osobnosti, ako napríklad medailista Marián Tóth, zakladateľka časopisu nevidiacich pre vidiacich Okamih Ivana Potočňáková a ďalší, celkovo únia pripravila takmer dvadsiatku čestných uznaní.


Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako štyritisíc členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990. Stojí za viacerými aktivitami, ako je napríklad verejná zbierka Biela pastelka, ktorá sa v tomto roku konala už 15-krát, dopravno-osvetová aktivita Deň bielej palice či Zdravé oči už v škôlke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona