Kiska: Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko

NETKY.SK • 16 November 2014, 14:56 • 2 min
Kiska: Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko

BRATISLAVA - Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom prezident SR Andrej Kiska. Slovensko podľa neho trvá na tom, aby bolo rešpektovaná teritoriálna integrita a suverenita Ukrajiny.

 

"Občania Ukrajiny v prezidentských aj parlamentných voľbách dali jasne najavo, že chcú ísť do demokratickej a slobodnej Európy," povedal Kiska. Európska únia musí byť podľa neho s Ukrajinou solidárna a smerom k Rusku hovoriť jednotným hlasom. "Pokiaľ zlyháva dialóg, nastupujú sankcie," povedal s tým, že sankcie sa zatiaľ ukazujú ako účinné. Kiska zároveň deklaroval ochotu Slovenska pomôcť Ukrajine s bolestivými reformami, ktoré krajinu čakajú. 

 

Podľa Porošenka Ukrajina v súčasnosti bojuje za to, čo si ľudia na Slovensku zvolili pred 25 rokmi. "Na Ukrajine nebojujeme len za Ukrajinu, ale za Európu a jej hodnoty," vyhlásil. Pre mierové riešenie situácie na východe krajiny je podľa neho kľúčové dodržiavať dohody z Minsku. Ak si obyvatelia Donbasu zvolia svojich predstaviteľov v slobodných voľbách, vláda s nimi podľa Porošenka začne spolupracovať. "Kým tam sú zbrane, situácia je komplikovaná," povedal. Porošenko zároveň poďakoval Slovensku za kroky, ktoré Ukrajine pomáhajú, vrátane reverzného toku plynu. "Je dôležité, že cítim Vašu podporu," dodal. 

 

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v sobotu pricestoval na Slovensko. Zúčastní sa tu na oslavách 25. výročia 17. novembra 1989 spolu s prezidentmi členských štátov V4 a Nemecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies