Kiska oslávi výročie konca II. svetovej vojny na Slovensku

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 13:30 • 2 min
Kiska oslávi výročie konca II. svetovej vojny na Slovensku

BARDEJOV – Prezident Andrej Kiska na nezúčastní na oslavách pri príležitosti 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny v Moskve. Výročie si chce pripomenúť na viacerých miestach bojov na území Slovenska. Vyhlásil to dnes v Bardejove počas návštevy Prešovského kraja.

slovakia

left justify in out

Prezident uviedol, že toto svoje rozhodnutie zverejňuje na mieste, ktoré je vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov od Dukly. “Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť na oslavách sily niektorej z armád na vojenskej prehliadke. Pokladám za dôležité, aby sme spravili to najdôležitejšie a uctili si pamiatku tých, ktorí položili život za oslobodenie našej krajiny tu u nás, na Slovensku,” uviedol prezident.

 

Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov – od Dukly až po Slavín, kde sú pochovaní vojaci sovietskej Červenej armády – Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.
 

“Chcem na každom jednom z týchto cintorínov zapáliť sviečku a už dnes by som chcel vyzvať občanov našej krajiny, hlavne mladých ľudí, aby sme na 8. máj spravili z toho skutočné gesto úcty k tým, ktorí padli pri oslobodení našej krajiny,” povedal Kiska.

 

Prezident sa obracia s prosbou na verejnosť, aby 8. mája na každom hrobe padlého vojaka horela sviečka, aby sme pri jej zapálení mysleli na to, že vojak, ktorý tam leží, mal doma mamu, možno manželku, deti, bratov, sestry a na tohto človeka čakali doma jeho najbližší. On však položil život pri oslobodzovaní našej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies