Kiska opäť rozdelil svoj plat ľuďom v núdzi

NETKY.SK • 9 November 2016, 15:25 • 2 min
Kiska opäť rozdelil svoj plat ľuďom v núdzi

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Každá z nich dostala zo septembrového platu prezidenta 509,80 eura.

slovakia

left justify in out

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

 

Prezident poslal časť svojej mzdy rodine, ktorej maloletý syn má svalovú dystrofiu typu Duchenne. Matka kvôli starostlivosti o syna odišla z práce, peňažný príspevok na opatrovanie syna jej však neschválili. Okrem syna sa navyše musí starať o svoju matku, ktorá je po mozgovej príhode. Manžel bol dlhodobo nezamestnaný. Rodina žije v nedokončenom dome, na ktorý si musela vziať úver.

 

Ďalšiu časť prezidentovho platu dostala matka piatich detí, ktoré jej manžel týral. Deti dodnes trpia následkami z traumatických šokov.

 

Andrej Kiska podporil tiež rodinu s dvomi deťmi, z ktorých jedno má cystickú fibrózu. Rodina žije len z invalidného dôchodku a opatrovateľského príspevku.

 

Ďalšími príjemcami pomoci sú traja onkologickí pacienti a muž, ktorému diagnostikovali idiopatickú aplastickú anémiu.

 

Vo finančnej núdzi sa ocitla rodina so šiestimi deťmi, ktorých otec aj matka si hľadajú stabilné zamestnanie.

 

Časť platu prezidenta pomôže aj sociálne slabšej rodine, ktorej deti boli umiestnené do ústavnej starostlivosti, keď otec nastúpil na výkon trestu odňatia slobody. Po odpykaní si trestu otec pomáha rodine, je zamestnaný a stará sa o partnerku, ktorej diagnostikovali onkologické ochorenie.

 

Adresátom pomoci je tiež muž, ktorý sa v dôsledku detskej mozgovej obrny pohybuje len na elektrickom vozíku a je odkázaný na pomoc inej osoby. Žije s matkou a napriek ťažkému postihnutiu čiastočne pracuje u svojho brata. Jeho príjem však sotva stačí pokryť životné náklady.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies