Kiska odpovedal na list, žiadali ho o diskusiu o ľudských právach

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 10:59 • 2 min
Kiska odpovedal na list, žiadali ho o diskusiu o ľudských právach

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska odpovedal mimovládnym organizáciám na otvorený list z 18. júna, v ktorom ho žiadali, aby na rokovaniach so zahraničnými predstaviteľmi neopomínal tému dodržiavania ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA informoval Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Mimovládkam odpoveď zaslal z poverenia prezidenta riaditeľ odboru vnútornej politiky jeho kancelárie Peter Rusiňák. V odpovedi uviedol, že "pán prezident už počas volebnej kampane zdôrazňoval, že ľudské práva považuje za dôležité a je presvedčený o tom, že hlava štátu môže aj prostredníctvom vrcholovej diplomacie prispieť k tomu, aby si Slovensko zabezpečilo úctu a rešpekt". "Veríme, že Slovensko sa prostredníctvom svojho nového prezidenta zaradí ku krajinám, ktorých vrcholní predstavitelia berú tému ľudských práv vážne," doplnil Weisenbacher.

 

Prezident zvolený v priamej voľbe má podľa jeho slov mimoriadne silný mandát na to, aby na stretnutiach s predstaviteľmi štátov, ktoré ľudské práva porušujú, o týchto veciach hovoril. "Podobne ako genocídu ani ďalšie závažné zločiny nemožno totiž podľa medzinárodného práva považovať za vnútornú záležitosť žiadnej krajiny,“ uviedol Weisenbacher. Pod list sa podpísali okrem zástupcov inštitútu aj predstavitelia mimovládnych organizácií Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, Človek v ohrození, Nadácia Pontis, Inštitút pre verejné otázky (IVO) a Slovenská asociácia Falun Gong. 

 

List poslali podľa Weisenbachera presne päť rokov po tom, čo počas stretnutia čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa s vtedajším slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom boli zadržaní viacerí ľudskoprávni aktivisti, ktorí sa snažili pokojnou formou apelovať na dodržiavanie ľudských práv v Číne. "Keď sme v minulosti vyzývali Ivana Gašparoviča, aby otváral tému porušovania ľudských práv pri kontaktoch s predstaviteľmi nedemokratických režimov, ignoroval nás. Pevne verím, že aj toto sa príchodom Andreja Kisku do prezidentského paláca zmení,“ vyhlásil Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitút M. R. Štefánika, ktorý bol 18. júna 2009 medzi zadržanými aktivistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona