Kiska: Od Švajčiarska si v téme školstva môžeme vziať príklad

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 13:27 • 2 min
Kiska: Od Švajčiarska si v téme školstva môžeme vziať príklad

BRATISLAVA – Školstvo, investície, obchod či vzťahy s Európskou úniou boli hlavnými témami prezidentov Slovenska a Švajčiarska Andreja Kisku a Johanna N. Schneidera-Ammanna. Schneider-Ammann, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, má na programe okrem prijatia u Kisku aj stretnutie s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), stretne sa aj s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS) a ministrom hospodárstva Petrom Žigom (Smer-SD.)

slovakia

left justify in out

Pre oboch prezidentov je podľa ich vlastných slov dôležitou témou školstvo. Kiska ocenil, že Švajčiarsko je aj medzi mladými zapísané ako krajina inovácií, moderných technológii a výskumu. „Jednou z vecí, z ktorých si môžeme vziať príklad od Švajčiarska, je oblasť školstva, osobitne toho technického,“ povedal prezident Kiska s tým, že vzdelávanie je cestou k tomu, aby sme mali do budúcna viac práce a pracovných príležitostí. Prezident Švajčiarskej konfederácie upriamil pozornosť na duálne vzdelávanie.

 

„Je to o tom, že tú praktickú časť vzdelávania preberajú podniky na báze dobrovoľnosti a odmenou im je, že majú dobre pripravených možných budúcich zamestnancov,“ povedal Schneider-Ammann. Dodal, že je to dôležitý prvok k tomu, aby sa mladí vedeli uplatniť v živote a získali lepšiu perspektívu do budúcnosti.


Prezidenti sa rozprávali aj o vzťahoch medzi Švajčiarskom a EÚ. To, že vzťahy sú veľmi tesne prepojené podľa Kisku dokazuje aj viac ako 120 bilaterálnych zmlúv. Švajčiarsko je súčasťou schengenského priestoru, EÚ je pre Švajčiarsko najväčším obchodným partnerom a je veľmi aktívne zapojené do vedecko-výskumných projektov v rámci EÚ. „Preto je našou úlohou, ak existujú nejaké otvorené otázky, spraviť všetko pre to, aby sme našu pozíciu čestného sprostredkovateľa počas predsedníctva využili na to, aby naše vzťahy medzi EÚ a Švajčiarskom boli na absolútne dobrej úrovni,“ dodal slovenský prezident.


Podľa Kisku Švajčiarsko nespolupracuje iba s EÚ, ale aj so Severoatlantickou alianciou, keďže vníma zmeny bezpečnostného prostredia. „Myslím si, že môžem povedať, že vnímame rovnako bezpečnostné ohrozenia v Európe, hoci máme rozdielne bezpečnostné garancie. Slovensko je členom Aliancie, Švajčiarsko s Alianciou spolupracuje, ale opiera sa o svoju dlhoročnú tradíciu neutrálnej krajiny,“ povedal Kiska s tým, že na druhej strane treba povedať, že status neutrálnej krajiny Švajčiarsko dopĺňa skutočne úctyhodnými číslami - rozpočtom pre armádu a takisto aj ich ozbrojené sily sú väčšie, pokiaľ ide o počet vojakov.


Kiskove slová o dôležitosti Únie pre Švajčiarsko potvrdil aj Schneider-Ammann. EÚ označil za dôležitého partnera. „Momentálne je niekoľko ťažších momentov, ale som presvedčený, že spoločne to zvládneme a budeme pokračovať v tejto dobrej spolupráci,“ povedal na margo EÚ. Podľa jeho slov Švajčiarsko z EÚ importuje dve tretiny a exportuje do nej tri štvrtiny „hospodárskej existencie“.


Schneider-Ammann prišiel na návštevu Slovenska aj s podnikateľskou delegáciou. Bilaterálne vzťahy v oblasti obchodu označil za potešujúce, aj keď vidí potenciál na zlepšenie. „Som tu aj preto, aby podnikatelia zo Švajčiarska mali lepšiu možnosť sa oboznámiť s možnosťami na Slovensku, preto ma sprevádza delegácia podnikateľov. Švajčiarska vláda prikladá význam investíciám do EÚ, aby sa posilnila konkurencieschopnosť a pracovné príležitosti,“ povedal prezident Švajčiarska. Ako dodal Kiska, vzájomný obchod je na výbornej úrovni, za posledných päť rokov sme zaznamenali skoro 80-percentný nárast a dosiahli sme úroveň obchodu 1,5 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies