Kiska: Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody

NETKY.SK • 15 August 2014, 11:20 • 2 min
Kiska: Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody

BRATISLAVA - Sankcie Európskej únie voči Rusku môžu znamenať istú ekonomickú stratu, ale treba byť pripravení túto stratu prijať.

slovakia

left justify in out

"Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie," napísal dnes na svojej facebookovej stránke prezident SR Andrej Kiska. Ten je momentálne s rodinou na dovolenke mimo Slovenska. Prezident takto komentoval nielen zavedené sankcie, ale aj diskusiu, ktorá sa o nich vedie aj na Slovensku.

 

Upozornil, že každý normálny človek si želá spoluprácu a porozumenie, avšak v prípade, ak krajina, akokoľvek veľká a silná, hrubo poruší medzinárodné alebo ľudské práva, musí demokratická časť sveta prijať účinné opatrenia.

 

Slovensko už podľa neho dvakrát v histórii pocítilo, čo znamená nechať malú krajinu za korisť veľkému, oveľa silnejšiemu susedovi. "V roku 1938 sa rozhodli veľmoci darovať Československo nacistickému Nemecku a dodali mu energiu na ďalšiu expanziu, v roku 1968 sa nás nik nezastal proti komunistickému Sovietskemu zväzu," pripomenul.

 

Z tohto dôvodu si myslí, že SR by mala byť medzi prvými, ktorá vždy bude apelovať na demokratické štáty a vyzývať na spoločný postup. "Ak nestačia slová, treba dať takýmto výzvam väčšiu váhu, v prípade nutnosti napríklad formou ekonomických sankcií voči štátom, ktoré chcú expandovať, diktovať alebo zastrašovať," podčiarkol.

 

Poukázal pri tom na fakt, že tie aktuálne boli prijaté so súhlasom a dohodou všetkých vlád štátov EÚ, pričom inú možnosť nevideli ani tie s najväčšou politickou a ekonomickou autoritou, ako je napríklad Nemecko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies