Kiska o týždeň zasadne na prezidentskú stoličku

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 11:52 • 2 min
Kiska o týždeň zasadne na prezidentskú stoličku

BRATISLAVA - Prezidenta Ivana Gašparoviča vystrieda o týždeň v úrade Andrej Kiska. Na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR v bratislavskej Redute v nedeľu 15. júna napoludnie zloží Kiska sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej.

slovakia

left justify in out

Nasledovať bude štátna hymna a čestné salvy, ktoré budú odpaľovať z Tyršovho nábrežia, informoval agentúru SITA komunikačný odbor národnej rady.

 

Slávnostná schôdza sa začne o 11:45, otvorí ju predseda parlamentu Pavol Paška. Nasledovať bude samotný akt sľubu. "Prezident Kiska bude mat inauguračný prejav, po ktorom predseda NR SR slávnostnú schôdzu ukončí," uviedol komunikačný odbor parlamentu. Nastupujúci prezident Andrej Kiska pre agentúru SITA prezradil, že inauguračný prejav by mal trvať približne 20 minút a ešte nemá konečnú podobu. „Chcem byť prezident, ktorý chce spájať občanov, spájať našu krajinu. Určite nebudem prezident, ktorý by chcel našu krajinu rozdeľovať a hájiť záujmy niektorých politických strán, alebo, v úvodzovkách, opozície. Chcem byť prezidentom ľudí,“ priblížil pre agentúru SITA Kiska kľúčové posolstvo prejavu.

 

Po inaugurácii novej hlavy štátu bude nasledovať omša v Dóme sv. Martina a po nej slávnostná recepcia na Bratislavskom hrade. Hostí na inauguráciu v Redute pozýva národná rada a z približne 500 pozvaných osobností si prezident Kiska mohol určiť približne 50. Ako konštatoval, budú medzi nimi jeho najbližší príbuzní a priatelia. Na večernú slávnostnú recepciu, ktorú už organizuje Kancelária prezidenta SR, si nastupujúca hlava štátu pozýva aj ďalších hostí. Zoznam zverejní Kiskov tím v stredu. “Budú medzi nimi ľudia, kvôli ktorým som do volieb išiel a rozhodol vôbec do politiky vstúpiť,“ doplnil Andrej Kiska. Denník Sme v piatok informoval, že Kiska pozval na recepciu po inaugurácii aj ľudí, ktorí dostali ocenenie Biela vrana a zástupcov niektorých mimovládok. Medzi pozvanými je napríklad Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, ďalej Zuzana Pechočiaková, ktorá poukázala na bielenie zdravotnej karty v nitrianskej nemocnici či učiteľ Vladimír Crmoman.

 

Občiansky kandidát Andrej Kiska získal v druhom kole marcových prezidentských volieb 1 307 065 hlasov oprávnených voličov, čo je 59,38 percenta odovzdaných hlasov. Súčasný premiér Robert Fico dostal 893 841 hlasov oprávnených voličov, teda 40,61 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona