Kiska o migrácii: Je morálnou povinnosťou úspešnej krajiny uvažovať o tom, ako pomôcť

NETKY.SK • 20 September 2016, 07:25 • 2 min
Kiska o migrácii: Je morálnou povinnosťou úspešnej krajiny uvažovať o tom, ako pomôcť

NEW YORK – Migračná kríza je najväčším problémom od druhej svetovej vojny a ja som veľmi rád, že sily sa spájajú a vždy budem opakovať, že je morálnou povinnosťou každej úspešnej modernej krajiny uvažovať o tom, ako pomôcť.

slovakia

left justify in out

V New Yorku to v pondelok vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý tam vedie delegáciu na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Sprevádza ho šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

 

Kiska tak reagoval na pondelkový osobitný migračný summit, na ktorom sa podpísala dohoda o partnerstve medzi Organizáciou spojených národov (OSN) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).

 

"Summitu, ktorý je pod vedením prezidenta Obamu, kde sa budú deklarovať presné záväzky, sa zúčastní minister zahraničných vecí, ktorý má mandát od vlády a na summite ohlási jej rozhodnutie," uviedol prezident SR. Narážal na summit, ktorého konkrétne záväzky v súvislosti s utečeneckou krízou zverejnia pod vedením amerického prezidenta Baracka Obamu už dnes a Kiska na ňom vystúpi s prejavom.

 

Pracovná cesta prezidenta Kisku je taktiež spojená s podporou slovenského kandidáta na generálneho tajomníka OSN. "Robíme všetko, čo je v našich silách. Sú veci medzi nebom a zemou, ktoré nedokážeme ovplyvniť, je tu veľa rôznych dohovorov a jednaní, držme prsty, robme všetko preto, aby sme skutočne tak úžasnému kandidátovi vedeli pomôcť," dodal, pričom ministra Lajčáka považuje za dlhoročného skúseného politika, ktorý má vysoké šance.

 

Slovenský prezident však zároveň upozorňuje na to, že mnohí svetoví lídri mu kladú otázku, prečo zo Slovenska vychádzajú signály o tom, že sledujeme moslimov a že žiadneho neprijmeme. "A toto je otázka, ktorá, žiaľ, veľmi znepríjemňuje kandidatúru nášho ministra zahraničných vecí," uviedol Kiska. Prezident im však podľa vlastných slov vysvetľuje, že nejde o zahraničnú politiku Slovenska.

 

Slovenský prezident počas prvého dňa pracovnej návštevy v New Yorku vystúpil na stretnutí organizovanom generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktoré sa týkalo utečeneckej krízy. Následne rokoval s prezidentmi Bulharska, Slovinska a Senegalu, ako aj s premiérom Gruzínska a vysokým komisárom OSN pre utečencov. Absolvoval taktiež neformálny obed s bývalou ministerkou zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovou, ktorého sa zúčastnil aj minister Lajčák.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies