Kiska: O kandidátoch na ústavných sudcov rozhodne do 10 dní

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 16:39 • 2 min
Kiska: O kandidátoch na ústavných sudcov rozhodne do 10 dní

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska oznámi svoje najbližšie kroky v prípade kandidátov na ústavných sudcov do 10 dní. Uviedol to dnes v relácii Braňo Závodský Naživo v Rádiu Expres.

slovakia

left justify in out

Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Prezident ešte vo februári informoval, že o kandidátoch, ktorých mu predložila predchádzajúca Národná rada SR, rozhodne až po voľbách po rokovaniach so zvolenými predstaviteľmi parlamentných politických strán a parlamentu. Prezident dnes potvrdil, že sa rozprával s koaličnými aj s opozičnými predstaviteľmi a panuje zhoda, že pravidlá na ústavných sudcov musia byť sprísnené a nastavené podstatne lepšie.

 

„Moja predstava o Ústavom súde SR je, aby tam boli najlepší z najlepších,“ uviedol Kiska v Rádiu Expres. Za ústavných sudcov by sa mali dostávať skutočne tí najlepší po odbornej aj osobnostnej stránke. Menovaní sú na 12 rokov a ÚS SR dokáže ovplyvňovať chod štátu, pripomenul Kiska.


Kiska oznámi svoje rozhodnutie o trojici Eva Fulcová, Miroslav Duriš a Juraj Sopoliga, v prípade ktorých má konať na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, a aj o dvojici kandidátov Jana Laššáková a Mojmír Mamojka zvolených v decembri Národnou radou SR. Kiska uviedol, že je na parlamente, či nových ústavných sudcov mu navrhne podľa nových pravidiel alebo či zvolia nových kandidátov na ústavných sudcov.

 

Hlava štátu pripomenula, že v programovom vyhlásení je záväzok, že zmenia kreovanie ústavného súdu a mali by sa tak zvýšiť nároky, kto môže byť ústavným sudcom. Prezident očakáva, že sa potom vyjasnia aj jeho kompetencie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona