Kiska: Nezvolenie Harabina by mohlo byť začiatkom potrebnej zmeny

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 11:12 • 2 min
Kiska: Nezvolenie Harabina by mohlo byť začiatkom potrebnej zmeny

BRATISLAVA - Nezvolenie Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR by sa mohlo stať začiatkom tak potrebnej zmeny v slovenskom súdnictve. Na svojom profile na sociálnej sieti to dnes uviedol zvolený prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Veľmi oceňujem aj všetkých tých, čo nemlčali a svojou aktivitou prispeli k tomu, aby justícia nezaspala v ére, keď je jednou z príčin obrovskej nedôvery ľudí vo fungovanie štátu na Slovensku. Ale nestačí len niekoho nezvoliť," upozorňuje Kiska.
      

Súdnictvo podľa jeho slov potrebuje hlbokú a dôslednú zmenu a nový predseda NS by sa mohol stať jedným z jej lídrov. "Naďalej platí, že každý jeden poctivý sudca, každý jeden člen Súdnej rady SR musí naplno cítiť obrovskú osobnú zodpovednosť, ktorú má za budúcnosť justície. V rozsahu svojich právomocí ju má aj prezident, a po 15. júni som pripravený využiť silný politický mandát, ktorý som od ľudí dostal. Včerajšok znamená šancu na dobrého predsedu Najvyššieho súdu SR," dodal.
      

O post predsedu NS sa na zasadnutí súdnej rady v Sobranciach uchádzali traja kandidáti. Okrem Harabina to boli sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. V prvom kole nebol zvolený nikto, do druhého postúpili Harabin a Bajánková. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie. O predsedovi NS sa teda bude rozhodovať v nových voľbách, ktorých termín zatiaľ nie je známy. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v pondelok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies