Kiska neverí Ficovi, že o emisnej kauze a zozname z nej nič nevie

NETKY.SK • 15 Január 2014, 11:23 • 2 min
Kiska neverí Ficovi, že o emisnej kauze a zozname z nej nič nevie

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Andrej Kiska neverí svojmu protikandidátovi a premiérovi Robertovi Ficovi, že nevie o emisnej kauze a zozname ľudí, ktorí si podľa švajčiarskej polície rozdelili zisk z predaja emisií.

slovakia

left justify in out

"Považujem za krajne nedôveryhodné vyjadrenie premiéra a kandidáta na prezidenta Fica, že o celej veci nič nevie. Považujem za nemožné, aby taký skúsený politik, počas ktorého premiérskeho mandátu sa celá podozrivá operácia udiala, nemal o nej informácie od bezpečnostných zložiek a vraj ich nemá dodnes," uviedol vo svojom stanovisku Kiska, ktorý nemá žiadne pochybnosti, "že predseda vlády musí poznať pravdu o tejto záležitosti od bezpečnostných orgánov štátu".

V pondelok 13. januára Kiska vyzval premiéra Fica, aby sa vyjadril k zoznamu osôb, ktoré mali získať provízie za tzv. emisný obchod za čias jeho prvej vlády. Žiadal tiež, aby premiér povedal, či na zozname, ktorý údajne má mať minister vnútra Robert Kaliňák od švajčiarskej polície, figurujú akékoľvek osoby politicky, rodinne alebo sponzorsky spojené so stranou Smer-SD, alebo iné verejne činné osoby.

Informáciu od polície, že celú záležitosť stále prešetruje, považuje Kiska po piatich rokoch od podozrivej kauzy "za priehľadný trik a chabý pokus odpútať pozornosť od podstaty veci". Občania majú podľa Kisku právo poznať pravdu bez ohľadu na policajné vyšetrovanie, keďže pri emisnej kauze išlo o ich peniaze.

Kiska preto opäť vyzýva Fica, "aby si prestal prehadzovať zodpovednosť s ministrom vnútra za to, kto zverejní zoznam osôb, ktoré stáli v pozadí a zarobili na emisnej kauze takmer 1,5 miliardy bývalých slovenských korún". Zároveň Fica upozorňuje, že mlčaním v takýchto kauzách, zahmlievaním a odvádzaním pozornosti od podstaty veci znižuje už aj tak slabú vieru občanov v právny štát a nahráva radikálnym názorom.

Hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková pre TASR uviedla, že premiér sa už k téme vyjadril v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu (11.1.). "Ja nie som policajt ani vyšetrovateľ. Ja by som veľmi rád vedel, ak si to SNS a ministri organizovali, aké bolo pozadie. Ak máme nejaké informácie, pustime to von. Nemám s tým žiadny problém," povedal. Zároveň uvítal postoj generálneho prokurátora. "Povedal, že sa idú pozrieť, či polícia postupovala správne pri preverovaní prípadu predaja emisných limitov. Urobil to ako nezávislý generálny prokurátor. Nechajme ich, nech pracujú. Ja som vždy za to, ak sa niekde niečo stalo, nech sa o tom verejnosť dozvie," doplnil premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies