Kiska nemôže odmietnuť zoznam kandidátov na ústavných sudcov

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 15:36 • 2 min
Kiska nemôže odmietnuť zoznam kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA - Trojicu nových ústavných sudcov, ktorých menovanie nechal Ivan Gašparovič na novú hlavu štátu, by mal Andrej Kiska vymenovať spomedzi šestice kandidátov zvolených v parlamente.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z odpovede Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva (Benátskej komisie), na ktorú sa obrátil minister spravodlivosti Tomáš Borec, poverený k tomuto kroku vládou. "Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať národnú radu o predloženie nového zoznamu," uvádza sa v odpovedi Benátskej komisie, ktorú zverejnil ústavný súd. Okrem toho Benátska komisia konštatovala, že novozvolený prezident nemôže bez objektívnych dôvodov odvolať z funkcie predsedu ani podpredsedu ústavného súdu.

 

Kým bol Ivan Gašparovič vo funkcii, mohol aj on podľa Benátskej komisie vymenovať troch nových ústavných sudcov. Borec pritom v otázke spomenul, že sa pýta na úradujúceho prezidenta, ktorému uplynie funkčné obdobie skôr, ako sa skončí funkčné obdobie troch sudcov ústavného súdu, ktorých treba nahradiť. Komisia zároveň pripustila, že končiaci prezident nebol povinný vymenovať ich a mohol to ponechať na novozvoleného prezidenta. "Keďže sa zdá, že ten bude mať dostatok času, aby nových sudcov vymenoval pred tým, ako uplynie mandát odchádzajúcich sudcov bez toho, aby ohrozil stabilitu a neprerušované fungovanie Ústavného súdu Slovenskej republiky," vysvetľuje Benátska komisia. Novozvolený prezident podľa komisie nemá ústavnú právomoc odmietnuť prijatie sľubu sudcov vymenovaných odchádzajúcim prezidentom a ani právomoc vymenovať iné tri osoby zo zoznamu kandidátov. 

 

Poslanci parlamentu najprv 3. apríla zvolili za kandidátov na nových ústavných sudcov Imricha Volkaia, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Evu Fulcovú. Potom k nim 15. mája dovolili Juraja Sopoligu, ktorý šesticu kandidátov uzavrel. Prezident z nich vyberie troch, ktorých vymenuje za ústavných sudcov. Viacerí politici, neziskové organizácie, ale aj právnici hovorili, že Gašparovič mal nechať vymenovanie ústavných sudcov už na svojho nástupcu Andreja Kisku, čo napokon Gašparovič aj urobil. Prípadné rozhodnutie Gašparoviča o menovaní by malo právny účinok až po jeho odchode z postu hlavy štátu, a to 4. júla. Vtedy sa totiž skončí funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona