Kiska napadol zákon o úhradách pacientov na ústavnom súde

NETKY.SK • 18 September 2015, 17:12 • 2 min
Kiska napadol zákon o úhradách pacientov na ústavnom súde

KOŠICE - Prezident SR Andrej Kiska podaním na Ústavný súd SR (ÚS) napadol ustanovenie zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Podľa jeho právneho názoru ustanovenie nie je v súlade s Ústavou SR, ktorá garantuje práva občana na zdravotnú starostlivosť a ochranu pacienta.

slovakia

left justify in out

Navrhuje ÚS, aby zrušil napadnuté ustanovenia týkajúce sa poplatkov pacientov v ambulanciách pre neústavnosť. Súčasne podal návrh na pozastavenie účinnosti, kým ÚS nerozhodne vo veci samej. Prezident v piatok na tlačovej besede uviedol, že NR SR prelomila jeho veto a zákon napriek jeho výhradám opätovne schválila a 28. marca bol zverejnený v Zbierke zákonov a nadobudol účinnosť. Prezident poukázal na skutočnosť, že zákon je nejednoznačný, zle pripravený a nepredchádzala mu žiadna analýza vyberania úhrad od pacientov. Tento zákon podľa neho spôsobil chaos a vlnu nových úhrad.


"Namiesto zákonom zakázaných poplatkov poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prichádzajú s inými úhradami - a musím, žiaľ, konštatovať, že pri niektorých človeku ostáva rozum stáť. Podľa zverejnených cenníkov by napríklad ľudia mali platiť za nespolupracujúce dieťa, za elektronický manažment, za prevzatie pacienta z inej ambulancie, či dokonca aj vtedy, ak sa nedostavia na vyšetrenie. Sumy úhrad sa v niektorých prípadoch pohybujú v desiatkach eur. Som presvedčený, že je povinnosťou štátu zasiahnuť a túto situáciu napraviť,“ povedal Kiska.


Ako uviedol prezident, podanie na ústavný súd považuje za prvý krok k tomu, aby Slovensko dospelo k poriadku pri vyberaní poplatkov v zdravotníctve. "Ak toto podanie pred ústavným súdom uspeje, za druhý logický krok v prospech pacientov by som považoval, aby vláda a parlament presne definovali, vymenovali a ohraničili služby, za ktoré môže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti požadovať úhradu. Aby sa urobil poriadok v tom doslova bludisku poplatkov, ktoré dnes na Slovensku máme,“ zdôraznil Kiska.


Pokiaľ ide o samotné podanie na ústavný súd, vysvetlil štyri hlavné dôvody, prečo podľa jeho presvedčenia zákon v ochrane pacientov zlyháva. Ako prvý dôvod uviedol, že parlament v zákone vymedzil niektoré úkony, medzi nimi napríklad aj toľko diskutované prednostné vyšetrenie u lekára, za ktoré nie je možné vyberať úhrady. Lenže zároveň to znamená, že takéto negatívne vymedzenie úkonov umožňuje poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ľubovoľným spôsobom určovať a spoplatňovať ďalšie úkony. Tu pre nich podľa neho v plnej miere platí - čo nie je zakázané, je dovolené a prax absurdných poplatkov už po niekoľkých mesiacoch potvrdzuje, že presne takto sa niektorí poskytovatelia správajú.


Druhý dôvod vidí v tom, že zneužívanie či obchádzanie zlého zákona môže viesť k tomu, že bude neprimerane ekonomicky a sociálne zaťažovať pacientov, čím môže viesť k vytvoreniu reálnych prekážok v rovnakom prístupe k zdravotnej starostlivosti. Do tretice argumentuje, že pacienti na Slovensku sa stali obeťami zle naformulovaného zákona. Nemôžu sa brániť odkazom na jednoznačnú a predvídateľnú právnu normu. Sú podľa neho vystavení v podstate neobmedzeným možnostiam vyberania poplatkov a nepomôže im ani dozor samosprávnych krajov, pretože ich úloha je obmedzená na kontrolu plnenia formalít zo strany lekárov, ako je napríklad zverejnenie cenníka úkonov za úhradu.


Ak štvrtý dôvod prezident uviedol to, že je povinnosťou zákonodarcu chrániť základné právo pacientov a prostredníctvom zákonov čo najpresnejšie definovať, vymenovať a ohraničiť služby, za ktoré môže poskytovateľ požadovať úhradu.

 

Ak takýto zákonný, právne vynútiteľný a predvídateľný mechanizmus neexistuje - a už krátka doba účinnosti zákona ukazuje, že neexistuje - pojem bezplatná zdravotná starostlivosť sa doslova môže v praxi vyprázdniť, konštatoval Kiska. A ústavou garantované práva pacientov zostanú len na papieri, dodal. Podaním na ústavný súd potvrdil prezident Andrej Kiska názor Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý dlhodobo upozorňuje na nejasnosť zákona.

 

"Chyba nie je na strane prijímateľa, to znamená ani pána prezidenta, ani nás na župe a vôbec nie verejnosti," konštatoval predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je chyba na strane toho, kto ten "chorý" zákon písal. "Upozornili sme, že vznikne poplatkové Eldorádo . Upozorňovali sme, že nakoniec výsledkom bude to, že ľudia, ktorí nemajú peniaze, budú odtláčaní od zdravotnej starostlivosti. Upozorňovali sme, že budú vznikať absurdné poplatky," zdôraznil Frešo. Predseda BSK poznamenal, že momentálne je na ťahu rezort zdravotníctva, ktorý by nemal čakať na výrok Ústavného súdu SR, ale mal by opraviť zákon.


Podľa experta KDH na zdravotníctvo Mariana Faktora je podanie prezidenta na ÚS správny krok. Ako priblížil, zákon, ktorým Smer-SD zakázal poplatky v ambulanciách, sprevádzal od začiatku chaos a od prvého dňa účinnosti sa nedodržiaval. "Zákon priniesol nie zákaz, ale ešte väčší neporiadok v poplatkoch. Je správne, že prezident využíva svoje ústavné právomoci na to, aby umožnil túto pre pacientov neprehľadnú situáciu upratať," reagoval Faktor.


KDH bude podľa neho opäť hľadať podporu pre svoj návrh zavedenia ochranného limitu aj na poplatky v ambulanciách. Pri doplatkoch za lieky, pri ktorých existuje ochranný limit od roku 2011, sa tento spôsob ochrany pacienta podľa experta na zdravotníctvo osvedčil. Poisťovne ročne vracajú svojim poistencom milióny eur. "Verím, že Smer-SD po fiasku so zákazom podporí praktické riešenie. Napokon, rozšírenie ochranného limitu na lieky, ktorý zaviedla dnešná opozícia, je aj súčasťou sociálneho balíčka Smer-SD," dodal Faktor. Definitívnym riešením problému s poplatkami však je podľa neho stanovenie jasného nároku pacienta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona