Kiska: Najväčší problém Dunajskej Stredy je cestovanie za prácou

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 14:43 • 2 min
Kiska: Najväčší problém Dunajskej Stredy je cestovanie za prácou

BRATISLAVA – Slovenský prezident Andrej Kiska dnes počas svojej pracovnej návštevy Dunajskej Stredy označil za najväčší problém mesta cestovanie za prácou.

slovakia

left justify in out

"S primátorom sme sa rozprávali o problémoch, ale aj o tom, čo Dunajskú Stredu teší. Asi sme sa zhodli na tom, že tým najväčším problémom, ktorý Dunajskú Stredu trápi, je to, že 30 až 40 percent ľudí za prácou musí cestovať do Bratislavy. Nie je tu práca," povedal po rokovaní prezident. Pracovné stretnutie absolvoval s predstaviteľmi mesta Dunajská Streda.

 

Kiska za problém označil aj poľnohospodárstvo. "Tradiční výrobcovia, dodávatelia, spracovávatelia ovocia a zeleniny už tu nie sú. V hypermarketoch nájdeme drvivé percento zahraničných potravín," dodal s tým, že tak ako je v EÚ bežné, že domáce potraviny činia 60 až 70 percent spotreby obyvateľstva, na Slovensku je to iba 30 až 40 percent. "Som veľmi rád, že s ministerkou pôdohospodárstva, s ktorou sme mali minulý týždeň stretnutie a diskutovali sme o mlieku a o živočíšnej výrobe, tak tento istý tlak musíme spraviť aj v oblasti ovocia a zeleniny," uviedol.

 

Primátor mesta Zoltán Hájos označil rokovanie s prezidentom za veľmi otvorené. Okrem otázok celospoločenského významu sa venovali taktiež problematike týkajúcej sa maďarskej komunity na Slovensku.

 

"Počas 20 rokov klesol počet Maďarov na Slovensku o 10.000. Slovenská politika sa tomu príliš nevenovala. Považujeme za potrebné presadenie samosprávy v oblasti kultúry a športu. V iných krajinách takáto podobná samospráva funguje, napríklad vo Vojvodine v Srbsku, o južnom Tirolsku ani nehovoriac," povedal pre TASR primátor, ktorý bol s výsledkami rokovania spokojný. Podľa jeho slov by mali záujem, aby sa na základných a stredných školách s vyučovacím jazykom maďarským slovenský vyučoval ako cudzí.

 

Kiska následne prvýkrát navštívil Strednú zdravotnícku školu v Dunajskej Strede, kde sa stretol s vedením školy a študentmi. "V prvom rade, veľmi rád chodím medzi študentov. Nezdá sa to, ale my, čo sedíme v prvej lavici, my už budeme o 20 rokov na dôchodku a budete to práve vy, mladí ľudia, ktorí sa budete o nás starať. Budete vytvárať obraz našej spoločnosti. To, čo sa nám dnes podarí do vašich hláv dostať a ako vás vychováme, tak bude Slovensko vyzerať o 20 až 30 rokov," prihováral sa prezident študentom.

 

"Dostali sme priestor ukázať a predstaviť školu aj tie aktuálne problémy – teda zdravotný systém zdravotníckeho vzdelávania, o ktorom nevedel, a myslím si, že sa veľmi zaujímal, a verím, že ako autorita nám trochu pomôže. Ide o študijné odbory zdravotnícky asistent, zmena kompetencií, trochu stabilizovať zdravotnícky personál v nemocniciach aj pomocou vzdelávania,“ povedala po stretnutí riaditeľka školy Eva Siposová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies