Kiska na návšteve Prešovskej univerzity: Nebojte sa pádov, sú súčasťou mnohých úspešných príbehov

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 13:14 • 2 min
Kiska na návšteve Prešovskej univerzity: Nebojte sa pádov, sú súčasťou mnohých úspešných príbehov

PREŠOV - Nebojte sa pádov, pretože sú súčasťou mnohých úspešných príbehov, odkázal dnes tisíckam študentov pri návšteve Prešovskej univerzity (PU) prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Zároveň vyzval tamojších pedagógov, aby sa zapojili do verejnej diskusie a prispeli tak k pozitívnym zmenám v oblasti školstva.

slovakia

left justify in out

"Dnešné problémy školstva sú známe. Je to školstvo, ktoré je žiaľ v mnohých smeroch financované podľa počtu študentov, ďalej sú to zastarané osnovy či problémy s verejným obstarávaním. Vidím však ochotu veci meniť na ministerstve školstva. Vyzval som zároveň aj pedagógov tejto univerzity, aby sa zapojili do verejnej diskusie a pomohli. Slovenské školstvo sa dá skvalitniť," povedal Kiska pri dnešnej návšteve Prešova.

 

Vedenie východoslovenskej univerzity iniciatívu prezidenta víta. "Potrebujeme strategicky riešiť otázky nášho školstva naprieč všetkými stupňami od základného až po vysoké, pretože naozaj len dlhodobá stratégia, ktorú budú držať potom všetky politické reprezentácie, je príležitosťou na nápravu tých deformácií, ktorých sme svedkami," reagoval na Kiskove slová René Matlovič, rektor PU, ktorá poskytuje vzdelanie približne 9500 študentom.

 

Prezident dnes apeloval práve na nich - budúcich učiteľov, psychológov, politológov či manažérov, aby sa nebáli po ukončení štúdia zobrať život pevne do vlastných rúk. "V živote som vyskúšal veľa rôznych typov podnikania, boli za nimi mnohé pády, ale keď po každom jednom vstanete, tak ste silnejší, silnejší o skúsenosť, o to, čo ste prežili. Ak sa neskôr dostaví úspech, tak by napríklad dobrý manažér mal ostať aj dobrým človekom." zdôraznil Kiska.

 

Prezident dnes vyzdvihol PU za jej veľký prínos v oblasti slovenského vzdelávania. Prezradil, že mu je veľmi blízke povolanie pedagóga a povedal aj prečo. "Ja by som chcel byť učiteľom. Ako študent vysokej školy som si dokonca robil pedagogické minimum. Byť s mladými ľuďmi, hovoriť im o príkladoch, o možných zmenách, dať im tú energiu je to najkrajšie, čo človek môže. To, ako naša krajina vyzerá a bude vyzerať, je aj vo vašich rukách," povedal Kiska pri rozlúčke so študentmi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona