Kiska: Na Národnom cintoríne v Martine si dnes uctil pamiatku Milana Hodžu

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 13:49 • 2 min
Kiska: Na Národnom cintoríne v Martine si dnes uctil pamiatku Milana Hodžu

MARTIN – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska si dnes na Národnom cintoríne v Martine uctil pamiatku významného publicistu a štátnika, prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky v rokoch 1935 až 1938 Milana Hodžu.

slovakia

left justify in out

"Milan Hodža ešte pred druhou svetovou vojnou vedel, že ak chce Európa v tomto svete uspieť, musí sa spájať. To je jediná cesta, ako dokáže Európa uspieť. Dnes si chcem uctiť pamiatku toho, kto už pred desiatkami rokov hovoril o tom, že budúcnosť Európy je v Európe zjednotenej," povedal prezident SR.

 

V súvislosti s poctou Hodžovi pripomenul dnešné referendum vo Veľkej Británii. "Je možno aj o budúcnosti Európskej únie. O tom, čo sa bude diať. Ja verím a som presvedčený, že referendum vo Veľkej Británii dopadne v prospech Európy. Že Veľká Británia sa rozhodne ostať, pretože toto je cesta, ktorá je v prospech ako Veľkej Británie, tak aj celej Európskej únie," dodal Kiska.

 

Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies