Kiska: Mohol som nerušene hrať golf, v špine som sa rozhodol obhajovať ľudí

NETKY.SK • 10 November 2016, 14:33 • 2 min
Kiska: Mohol som nerušene hrať golf, v špine som sa rozhodol obhajovať ľudí

BRATISLAVA – Ľudia sa v bežnom živote trápia podľa prezidenta SR Andreja Kisku mnohokrát zbytočne. Zabúdajú, čo je zmyslom života a ich problémy sú často zanedbateľné v porovnaní so starosťami, ktoré majú onkopacienti.

slovakia

left justify in out

"Sťažujeme sa na veľa kíl, málo vlasov, neposlušné deti či zlé známky v škole. Na detskej onkológii si mnohí uvedomia, že takéto každodenné trápenie nemá cenu," povedal dnes Kiska na slávnostnej konferencii pri príležitosti 25. výročia vzniku detskej onkológie v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch.

 

Príbehy malých pacientov z nemocníc ho utvrdili v tom, že chce ľuďom "pomôcť zhora". Aj vďaka tomu sa rozhodol byť prezidentom. "Detská onkológia ma dostala tam, kde som," zdôraznil. Kiska neľutuje, že opustil pohodlný život manažéra. "Mohol som hrať nerušene golf a potápať sa, no nabral som odvahu vojsť do tej špiny a obhajovať tam záujmy obyčajných ľudí," uviedol. Zdravotníctvo považuje za "absolútnu prioritu Slovenska". Je rád, že to tak vníma súčasná vláda a ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD) verí. Prezident vie, že Drucker riadi náročný rezort a že zažíva tlaky z každej strany. "Lebo za tie roky sa v zdravotníctve nahromadilo veľa neriešených problémov," povedal Kiska.

 

Prezident bol na detskej onkológii prvýkrát pred desiatimi rokmi ešte ako manažér Dobrého anjela. Odvtedy ju navštívil mnohokrát. "Zažil som tam veľa smútku, utajených sĺz, ale aj humoru, radosti a energie," vysvetlil. Onkopacienti majú podľa neho v sebe veľa sily, iným ukazujú, ako skutočne bojovať s problémami. Ďakuje lekárom, sestrám a personálu na tomto oddelení. Ich prácu si váži. "Viem, že sú vyhorení, cítia sa byť nedocenení, napriek tomu dávajú rodičom nádej a s deťmi pracujú vždy s úsmevom," povedal Kiska.

 

Rovnaké pocity má i Drucker. Lekári na detskej onkológii potrebujú podľa neho veľa síl. "Aby nerezignovali, budem ich podporovať," povedal minister. Drucker je rád, že detská onkológia na Slovensku dosahuje dobré výsledky. "Deti by nemali poznať bolesť, tá patrí do sveta dospelých,“ myslí si. Chce sa podieľať na vytváraní lepšieho prostredia pre detských pacientov. Rezort zdravotníctva plánuje podľa neho posilniť špecializáciu pre detskú starostlivosť. Uvažuje o vytvorení Národného ústavu detského zdravia, kde sa budú lekári zaoberať najťažšími ochoreniami.

 

Na Slovensku ročne ochorie asi 160 detí na onkologické diagnózy. Úspešnosť liečby detskej rakoviny je podľa odborníkov "pomerne vysoká". "Už v súčasnosti vieme zachrániť osem z desiatich detí," dodal Ladislav Kužela, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). Samostatné Detské onkologické oddelenie DFNsP v Bratislave založili prvého novembra 1991. Za 25 rokov prešlo rukami lekárov a sestier viac ako 2200 novodiagnostikovaných detí s rakovinou, urobili viac ako 28.000 hospitalizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies