Kiska: Mladí Slováci majú dobré nápady, ale boja sa riskovať v podnikaní

NETKY.SK • 20 Október 2015, 19:46 • 2 min
Kiska: Mladí Slováci majú dobré nápady, ale boja sa riskovať v podnikaní

TALLINN – Mladí ľudia majú v krajinách ako Slovensko rovnako dobré nápady ako napríklad mladí ľudia v Spojených štátoch amerických. Možno už historicky však nemajú talentovaní Slováci v krvi chuť tak veľmi riskovať. Práve preto by mali podľa prezidenta SR Andreja Kisku politici v záujme podpory start-upov hovoriť mladým, aby sa nebáli realizovať svoje nápady. A nech sa neboja napríklad aj zlyhania, pretože aj to je súčasťou úspechu.

slovakia

left justify in out

Kiska to dnes zdôraznil v Talline v rámci diskusie na inovačnom seminári venovanom spolupráci inovačného a start-upového ekosystému Estónska a Slovenska, na ktorý zavítal počas svojej oficiálnej návštevy krajiny.

 

Podľa prezidenta sa na Slovensku absolventi vysokých škôl zamýšľajú nad dobrou prácou. Ale v USA, keď skončia mladí ľudia univerzitu, premýšľajú nad podnikateľskými príležitosťami. Jednou z možností, ako to zmeniť, je podľa neho zaviesť do slovenského vzdelávacieho systému dôraz na kreatívne myslenie a vytváranie vlastného názoru.

 

"Možno to je cesta, ako by sa mohol zmeniť náš vzdelávací systém," apeloval Kiska. Slovenské školy idú totiž podľa neho vo väčšine prípadov starou cestou zameranou na memorovanie veľkého množstva učiva. Zároveň môže podľa neho pomôcť aj prezentovanie pozitívnych príkladov či vytváranie vhodných podmienok pre start-upy.

 

Prezidenta Kisku na oficiálnej návšteve sprevádza aj delegácia z akademického a podnikateľského prostredia, medzi nimi sú aj mladí začínajúci podnikatelia. Je to už štvrtá takáto pracovná cesta po podobnej návšteve v USA, vo Veľkej Británii a v Nemecku. Kiska ju vníma ako dobrú príležitosť na spájanie ľudí a zdieľanie ich nápadov a inšpirácií.

 

V podvečerných hodinách sa prezident presunul z Tallinu do Helsínk, kde bude pokračovať v programe oficiálnou návštevou Fínska. V stredu 21. októbra ho okrem iného čaká rokovanie s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom či návšteva Fínskej finančnej agentúry pre inovácie. Do vlasti sa vráti vo štvrtok 22. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies