Kiska: Mladí ľudia potrebujú od politikov víziu, aké podmienky im vedia dať

NETKY.SK • 4 Jún 2015, 15:11 • 2 min
Kiska: Mladí ľudia potrebujú od politikov víziu, aké podmienky im vedia dať

BRATISLAVA – Podpora začínajúcich inovatívnych firiem patrí medzi priority Európskej únie, čoho dôkazom je aj dnešná účasť európskeho komisára pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera H. Oettingera na konferencii Startup Factory Slovakia Connect Coworking, ktorá sa konala v Bratislave. Konferenciu otvoril prezident SR Andrej Kiska, ktorý predstavil víziu Slovenska ako krajiny, ktorá má šance viac než doteraz, preraziť do sveta IT technológiami.

slovakia

left justify in out

"Naša krajina je fantastickou, krásnou krajinou, ale potrebujeme naše Slovensko premeniť aj na svetové Slovensko. Máme tu mnoho nápadov, úspešných inovácií a títo mladí ľudia potrebujú často pomoc. Potrebujú od politikov počuť víziu, aké podmienky im vedia dať, aby tieto nápady, ktoré majú, dokázali preniesť do praxe," povedal Kiska TASR po otvorení konferencie. Ocenil prítomnosť eurokomisára Günthera H. Oettingera, ktorý poukázal na obrovskú silu viac ako 500-miliónového trhu Európskej únie.

 

"Som rád v takom optimistickom a kreatívnom prostredí. Žijeme v digitálnej revolúcii, IT a digitálny sektor stále viac vplýva na našu ekonomiku aj jej fungovanie. Na ostatné sektory priemyslu, ale aj na bankový. Dnes už zasahuje do všetkých iných oblastí," konštatoval komisár EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Oettinger. Poukázal na stratégiu USA, ktorá má jasno v tom, že inovatívne myšlienky - IT sektor a startupy treba podporiť. Pripomenul, že až 85 % trhu EÚ pokrýva Google, ktorý už začína investovať do mobility, napríklad aj do výroby áut s automatickým riadením. Európska komisia sa preto podľa Oettingera bude musieť popasovať s množstvom predpisov. "Dnes máme 28 prepisov na ochranu osobných údajov v EÚ. Ten, kto chce robiť biznis vo Viedni, potrebuje množstvo právnikov, ktorí by ho zorientovali. V USA je vyše 330 miliónov užívateľov, ktorí sú prepojení a používajú techniku, ale iba jeden predpis," konštatoval.

 

Slovenské startupy majú "skvelú budúcnosť", konštatoval pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. "Už v minulosti tu vznikli mnohé firmy, ktoré sú globálnymi hráčmi, dokázali to za vtedajších podmienok. Snažíme sa, aby viac ľudí, ktorí majú motiváciu niečo dokázať, vedeli, akým spôsobom to môžu urobiť," povedal minister. Podľa neho nestačí mať len zaujímavú myšlienku, ale aj podmienky na jej realizáciu, a to vrátane financií. "Snažíme sa odstrániť rôzne byrokratické prekážky a vytvoriť dobré kanály pre komunikáciu napríklad s bankami alebo s inými finančnými zdrojmi." Draxler poukázal na stratégiu vlády, ktorá je podľa slov ministra "živým dokumentom a vychádza z toho, s čím prichádzali ľudia z praxe". "Verím, že ak ju vo vláde schválime, bude to naozaj niečo, čo uľahčí život mladým ľuďom, študentom, ktorí popri štúdiu chcú rozvíjať podnikateľský nápad," dodal šéf rezortu školstva.

 

Začínajúci inovatívni podnikatelia - startupisti si na konferencii mali možnosť vymeniť skúsenosti a názory so zástupcami ministerstiev a univerzít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona