Kiska: Medzi Rómami je veľmi veľa ľudí, ktorým treba dať šancu

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:24 • 2 min
Kiska: Medzi Rómami je veľmi veľa ľudí, ktorým treba dať šancu

SPIŠSKÝ HRHOV – V rámci Medzinárodného dňa Rómov dnes prezident Andrej Kiska navštívil aj obec Spišský Hrhov.

slovakia

left justify in out

Tá je v regióne známa tým, že sa jej darí s Rómami pracovať, zamestnáva ich v obecnej firme a venuje sa aj rómskym deťom v predškolskom veku. „Rómska problematika je jedným z najzávažnejších problémov, ktorým čelí naša spoločnosť. Dnes som sa rozhodol navštíviť miesta, kde sa to dá. Nemôžeme stále hovoriť len, že to nejde, že sa nič nedarí,“ zdôraznil prezident.

 

Na obecnom úrade sa najprv stretol so starostom Spišského Hrhova Vladimírom Ledeckým, ktorý ho následne sprevádzal aj po obecnej firme, v ktorej pracuje niekoľko Rómov. Vyrábajú tam napríklad úle či upomienkové predmety, ale zaoberajú sa aj stavebníctvom. „Vždy je to o ľuďoch, o starostoch, primátoroch, riaditeľoch škôl, ale aj o tých, ktorí zamestnávajú. Neexistujú rýchle riešenia, problém je dlhodobý, treba poctivo pracovať,“ upozornil Kiska.

 

Podľa neho musí Slovensko v tejto problematike zabrať najmä v oblasti vzdelávania a predovšetkým sa venovať predškolskej príprave. „My musíme dať aj rómskym deťom šancu, aby sa mohli vzdelávať a pripraviť ich ešte pred vstupom do školy. Tam, kde tú šanci dostali, tam to funguje,“ dodal prezident. Druhou vecou podľa neho je, že krajina by sa mala zbaviť predsudkov, pretože Slováci majú tendenciu hádzať všetkých Rómov do jedného vreca, a to nie je správne. „Medzi Rómami je veľmi veľa ľudí, ktorým treba dať dôveru, pomôcť im a nebáť sa ich zamestnať,“ konštatoval Kiska.

 

Práve v obci Spišský Hrhov, kde je veľa Rómov, toto podľa neho dokázali najmä vďaka vzdelávaniu, vytváraniu podmienok na zamestnanie a riešeniu ich bývania. V súčasnosti si napríklad s pomocou obce môžu postaviť svoje vlastné domy, podmienkou však je, že aspoň jeden z dvojice musí byť zamestnaný a na výstavbe domu musia pomáhať. „Dôležité je, že nič nemôže byť zadarmo a Rómovia sami musia byť do tohto procesu zapojení, aby si uvedomovali, aké hodnoty tvoria,“ doplnil prezident, ktorému sa na rómskej kultúre páči najmä ich temperament a spontánnosť.

Okrem pozitívnych vecí sa však hlava štátu dotkla aj problémov so zásahmi polície voči rómskej komunite. „Mňa trochu prekvapuje, že po tom prípade v Moldave policajti ešte stále nemajú kamery alebo iné zariadenia, ktorými by snímali svoje zásahy. Myslím si, že to, že ich nemajú, spôsobuje pochybnosti a nejasnosti, som presvedčený o tom, že nutnosť záznamových zariadení pri zásahoch je nesmierne dôležitá a minister vnútra čím skôr spraví opatrenia na zabezpečenie týchto záznamových zariadení, aby sme tu opäť nemali tvrdenie proti tvrdeniu, pochybnosti, a aby tá situácia bola jasná,“ uzavrel Kiska.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona