Kiska: Mal som obavu, či sa na summit nenabalia až príliš veľké očakávania

NETKY.SK • 17 September 2016, 15:41 • 2 min
Kiska: Mal som obavu, či sa na summit nenabalia až príliš veľké očakávania

BRATISLAVA - Iniciatívu slovenského predsedníctva a predsedu vlády v podobe usporiadania neformálneho summitu v Bratislave som považoval za užitočný nápad. Ale postupne som mal aj trochu obavu, či sa na takúto schôdzku nenabalia až príliš veľké a úplne nereálne očakávania, ktoré jednoducho nezodpovedajú ani situácii, ani možnostiam a ani neformálnej povahe summitu. Pre TASR to povedal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Nakoniec si ale myslím, že priebeh Bratislavského summitu a jeho výsledok splnili zámer aj účel. Vrcholní politici sú tiež ľudia a osobný kontakt nič nenahradí. Sú prirodzene rozdielne názory, a vznikajú aj nedorozumenia. A tie sa najlepšie odstraňujú tak, že si ich ľudia vyrozprávajú," uviedol.

 

Prezident Kiska si myslí, že napriek tomu, že Európa má problémy, skutočnosťou je, že možnosti aj schopnosti Európskej únie sú oveľa lepšie ako nálada v nej. "Ak by bol bratislavský proces začiatkom krotenia negatívnych emócií, ak by bol začiatkom väčšej empatie európskych inštitúcií voči jednotlivým krajinám a jednotlivých krajín voči sebe navzájom, potom môže Bratislavský summit oceniť aj budúcnosť," skonštatoval.

 

Zatiaľ podľa neho môžeme povedať, že Bratislavský summit pomenoval priority, účastníci prijali spoločnú deklaráciu aj cestovnú mapu. Vyjadrili tým podľa neho vôľu svoju, aj svojich krajín, spolupracovať.

 

Ďalej sa domnieva, že napriek kritike, ktorá sa zniesla na Slovensko pre nedostatky summitu, sa krajine organizácia podarila. "Pri takejto príležitosti sa chce každá krajina vytiahnuť, je to prirodzené, a myslím si, že Slovensku a Bratislave sa to podarilo. Ak boli jediným problémom zlá káva pre novinárov a krátkodobo nefungujúce wifi, potom sme ako organizátori obstáli výborne a zapadá to do celkového obrazu, akým zatiaľ Slovensko zvláda predsedníctvo,“ povedal, pričom zároveň zagratuloval tímu, ktorý pripravoval summit organizačne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies