Kiska má v Česku biznis drahými pôžičkami, štát mu naparil pokutu!

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 09:48 • 2 min
Kiska má v Česku biznis drahými pôžičkami, štát mu naparil pokutu!

PRAHA - Prezidentský kandidát Andrej Kiska je v Česku spolumajiteľom spoločnosti, ktorá poskytuje nebankové úvery. Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Pravda s tým, že táto firma požičiava ľuďom za podmienok, ktoré slovenské súdy označili za protizákonné a Česká obchodná inšpekcia jej udelila už niekoľko pokút.

slovakia

left justify in out

Česká nebanková spoločnosť TGI Money, ktorej je Kiska tretinovým spoluvlastníkom, zarába na poskytovaní úverov na kúpu bytov či domov. Kým banky v Česku pri financovaní nového bývania na úver dávajú ročný úrok od 3 percent, TGI Money požaduje úrok od 13 percent. Česi teda v TGI Money oproti bankám úrok preplácajú viac ako 4-násobne, upozorňuje Pravda. Pripomína pritom súdny verdikt, podľa ktorého na Slovensku je už dvojnásobné preplatenie úroku v rozpore s dobrými mravmi.

Za to, že spoločnosť opakovane neuvádzala celkové splátky spotrebiteľa, jej udelila česká inšpekcia sankcie v sume 30.000 českých korún (1098 eur). "Česká obchodná inšpekcia uskutočnila najmä v rokoch 2010 a 2011 niekoľko kontrol v danej spoločnosti a dospela k rôznym porušeniam predpisov, za čo bola spoločnosť pokutovaná," uviedol pre Pravdu hovorca inšpekcie Jan Rotbauer.

Kiska v tomto podnikaní problémy nevidí. "Andrej Kiska nič nezamlčal. Nikdy sa netajil tým, že časť výnosu z predaja spoločností venoval na charitatívne projekty a časť naďalej zhodnocuje a z týchto investícií má príjmy. Informácie o obchodných spoločnostiach a ich orgánoch sú na Slovensku a v Českej republike verejne dostupné v internetových obchodných registroch už mnoho rokov," reagoval pre denník volebný štáb prezidentského kandidáta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona