Kiska: Ľudia pred 70. rokmi ukázali sebavedomie a odmietli opatrnosť

NETKY.SK • 29 August 2014, 15:23 • 2 min
Kiska: Ľudia pred 70. rokmi ukázali sebavedomie a odmietli opatrnosť

BRATISLAVA - Naša dnešná sloboda, demokracia aj štátna nezávislosť, postavenie Slovenskej republiky a vo svete, naše príležitosti, aj naše historické sebavedomie, to všetko sa odvíja od rozhodnutia účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) vydať sa na boj proti zlu.

slovakia

left justify in out

V príhovore pri príležitosti 70. výročia SNP to dnes na oslavách v Banskej Bystrici vyhlásil prezident Andrej Kiska. "Pred čím sa dnes skláňame pri tomto pamätníku, je myšlienka, odvaha a osobné rozhodnutie každého jedného človeka, ktoré musel urobiť za seba. Odvaha a statočnosť ľudí, ktorí prežili a hrdinstvo a najvyššie obete tých, ktorí v Slovenskom národnom povstaní padli. Ľudia pred 70 rokmi preukázali sebavedomie, smelosť, odmietli opatrnosť, odmietli filozofiu, že zo všetkého a vždy sa dá nejako vychytračiť bez obetí, v závetrí," povedal Kiska. Pripomenul, že SNP nebolo len bojovou akciou povstaleckej armády, vojakov a partizánov, malo za sebou aj podporu ľudí, ktorí sa v mnohých prípadoch zachovali rovnako statočne ako muži a ženy na bojiskách. Vo svojom príhovore osobitne povzbudil učiteľov, "aby aj ďalšie generácie porozumeli povstaniu hlavou, aby jeho odkaz cítili srdcom, aby rozumeli hodnote slobody, aby ju potom mohli, ale aj chceli chrániť".
      

Český prezident Miloš Zeman vo svojom príhovore spomenul slová Dolores Ibárruri: "Je lepšie zomrieť v stoji, ako žiť na kolenách". SNP podľa neho urýchlilo koniec 2. svetovej vojny tým, že z vojenského hľadiska viazalo niekoľko nemeckých vojenských divízii a prispelo k tomu, že sa na konci vojny slovenský národ stal jedným z víťazných. "Chcel by som sa s úctou skloniť pred prítomnými veteránmi, ktorí symbolizujú tú skutočnosť, že tu stojíme, nie kľačíme, ako slobodní ľudia," povedal na záver svojho príhovoru Zeman.
      

"Musíme ľahostajnosť voči vlastným dejinám v mladých ľuďoch zlomiť a prekonať, lebo iba poznanie, že história je učiteľkou života, je cestou z pekla ľahostajnosti," povedal vo svojom príhovore premiér Robert Fico (Smer-SD). Učiteľov verejne zaprisahal, aby so svojimi žiakmi navštívili archeopark v Bojnej, či Myjavu, kde prvý predseda Slovenskej národnej rady Jozef Miloslav Hurban rozkolísal zvon slobody.

 

"Starí rodičia zoberte svojich vnukov a vnučky na Bradlo a poklonte sa veľkému generálovi Štefánikovi. Učte ich žiť podľa jeho kréda - ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem, lebo iba tak môžu Slováci žiť v 21. storočí," pokračoval predseda vlády. Fico spomenul aj sankcie Európskej únie, Ukrajiny a Ruska, voči ktorým, ako povedal, bol vždy skeptický. "Za vládu SR vyhlasujem, že Slovensko si váži solidaritu a bude sa správať solidárne, ako to ukázalo pri spätných dodávkach plynu na Ukrajinu. Pri rozhodovaní o ďalších sankciách, ktoré Slovensko a celú Európsku úniu brzdia v hospodárskom raste a pri odstraňovaní dôsledkov svetovej krízy, sa však nemienime riadiť propagandou, dezinformáciami alebo záujmami iných krajín," vyhlásil. Vláda bude podľa neho požadovať overené informácie, dôsledné dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie národných záujmov Slovenskej republiky. "Musíme dôsledne posúdiť, či sankcie majú mať prednosť pred diplomatickým riešením konfliktov, ku ktorému som vždy vyzýval a budem tak robiť aj zajtra v Bruseli na summite Európskej únie,“ uzavrel.
      

"Od najdôležitejšieho povstania v dejinách Slovenska ubehlo už 70 rokov a mňa o to viac trápi otázka, ktorú kedysi vyslovil jeden významný európsky štátnik, ako je možné, že pán Boh stanovil medze ľudskej múdrosti, ale nestanovil medze ľudskej hlúposti," povedal pred prítomnými predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Dodal, že hovorí o bezhraničnej ľudskej hlúposti, pretože sa aj dnes nájdu na Slovensku extrémisti, ktorí sa na jednej strane hlásia k vlastenectvu a na druhej oslavujú vojnový fašistický Slovenský štát. "Slovensko malo byť germanizované a vyčistené od Slovákov, žiaden národ, žiaden štát. Je čistým šialenstvom, že dnes sa k tomu hlásia aj niektorí pomýlení slovenskí nacionalisti a neonacisti a vy bohužiaľ tu v Banskej Bystrici o tom viete svoje," vyhlásil Paška.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies