Kiska: Keď budú občania dôverovať mestu, bude sa vracať aj dôvera v štát

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:04 • 2 min
Kiska: Keď budú občania dôverovať mestu, bude sa vracať aj dôvera v štát

VRANOV NAD TOPĽOV – Keď budú občania dôverovať vedeniu mesta v tom, ako samospráva funguje, bude sa vracať aj dôvera v štát.

slovakia

left justify in out

"A to je presne to, čo dnes potrebujeme," vyhlásil dnes prezident SR Andrej Kiska pri oficiálnej návšteve Vranova nad Topľou. Reagoval tak na prvenstvo mesta v rebríčku transparentnosti, ktorý minulý týždeň predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Podľa jeho slov ľudia potrebujú, aby boli samosprávy otvorenejšie, aby občania mali možnosť vidieť, ako mesto rozhoduje. A to je, ako sám tvrdí, recept pre ďalšie samosprávy.

 

Dôležitou témou, o ktorej hlava štátu s vedením mesta diskutovala, je problém nezamestnanosti. Tá dosahuje vo Vranovskom okrese približne 18 % a patrí medzi jeden z 12 okresov, ktoré boli určené na podporu štátu. Hovorili o tom, ako schválený akčný plán dokáže pomôcť riešiť túto situáciu. V tomto prípade ide o podporu vytvorenia viac ako 2500 pracovných miest, čo je podľa slov prezidenta úžasné číslo. "Ak by sa to podarilo zrealizovať, tak by nezamestnanosť klesla o tretinu, na 12 %. To by bol obrovský úspech," dodal.

 

Uviedol tiež, že on sám akčný plán privítal. Oceňuje, že sa vytvorilo niečo, čo môže pomôcť regiónom s vysokou nezamestnanosťou. "Dnes by som možno robil apel na to, aby sa to aj pretlačilo do praxe," zdôraznil s tým, že vláda má za sebou už pätinu svojho vládnutia a zatiaľ, ako počúva, z týchto výborne pripravených plánov, či už v turistickom ruchu alebo priemysle, je to zatiaľ veľmi v nedohľadne. "A bola by obrovská škoda, keď sa niečo pripravilo, dalo sa na papier a konečne to má takú reálnu štruktúru, aby to zase ostalo len v skrini niekde, ako jedna z nenaplnených ambícií a premrhaných príležitostí," doplnil.

 

Prezident dnes vo Vranove nad Topľou navštívil dve stredné školy, pozrel si tiež Betlehem z rezbárskej dielne Roma Art Čičava. Navštívi aj dvoch zamestnávateľov v regióne, vodnú nádrž Domaša či obec Bystré.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona