Kiska je v Mexiku ako ryba vo vode: otvoril biznisfórum, pochválil startupy a rečnil o nacionalizme

NETKY.SK • 23 November 2017, 15:10 • 2 min
Kiska je v Mexiku ako ryba vo vode: otvoril biznisfórum, pochválil startupy a rečnil o nacionalizme

MEXIKO CITY – Musíme sa sústrediť na inovácie, startupy, na reformu školstva, pretože ak hovoríme, že najhodnotnejšou súčasťou spoločností sú ľudia, tak do nich musíme aj investovať. Andrej Kiska to povedal na podnikateľskom fóre v hlavnom meste Mexika.

slovakia

left justify in out

Startupy sú podľa slovenského prezidenta správnou cestou k tomu, aby životná úroveň v krajinách vzrástla. "Tu v tomto inkubátore startupov vidieť, ako sa dá, aby sa vláda zapojila do pomoci začínajúcim podnikateľom. Človek, ktorý má akýkoľvek nápad, dostane na šesť mesiacov zadarmo priestor, dostane pomoc z pohľadu právneho, ekonomického, marketingového. Pomôžu mladému človeku na začiatku, keď sa často stráca," uviedol po návšteve centra Start-up Mexico.

 

Cieľom návštevy Andreja Kisku je rozvoj vzájomných vzťahov v politickej a ekonomickej oblasti, ako aj v oblasti inovácií, vedy a výskumu. Slovensko je pre Mexiko zaujímavým partnerom aj z hľadiska členstva v EÚ, NATO a OECD. Dôležitý význam má v rámci slovensko-mexických obchodných vzťahov napríklad automobilový priemysel.

 

Slovenský prezident pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie jeho kolegu Enriqueho Peňu Nieta. Ide vôbec o prvú štátnu návštevu slovenskej hlavy štátu v Mexiku, ktorú ukončí vo štvrtok.

 

V stredu vystúpil Andrej Kiska na pôde Senátu mexického parlamentu, kde okrem iného vyjadril osobné znepokojenie z rastu nacionalizmu, populizmu, extrémizmu a z vytrácania tolerancie zo spoločnosti. "Spoluprácu, ľudskosť, vzájomné porozumenie často nahrádza konfrontácia. Vo veľkej miere je to dôsledok toho, že niekedy zabúdame, alebo nedostatočne obhajujeme základné hodnoty, na ktorých sú naše demokratické spoločnosti postavené," vyhlásil.

 

Pred poslancami tiež pripomenul, že Mexiko a Slovensko sú v oblasti obchodu silne závislé na jednom partnerovi: Mexiko na USA a Slovensko na EÚ. Obe krajiny podľa neho spájajú i zmeny, ktoré v tejto sfére musia zrealizovať. "Potrebujeme podporovať podniky s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme inovácie, start-upy, potrebujeme reformu školstva, potrebujeme čím väčšie investície, náš najväčší kapitál, ktorý máme a to sú naši ľudia," povedal slovenský prezident.


Aj keď sú obe krajiny geograficky vzdialené, nemalo by to podľa neho byť prekážkou plného využitia potenciálu vzájomnej spolupráce. Zároveň zdôraznil, že SR a Mexiko by mohli spolupracovať i v ďalších oblastiach, akými sú napríklad inovácie, veda, výskum či kultúra.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies