Kiska: Je dôležité, aby nová vláda venovala pozornosť analýze poľnohospodárstva

NETKY.SK • 26 Február 2016, 15:00 • 2 min
Kiska: Je dôležité, aby nová vláda venovala pozornosť analýze poľnohospodárstva

SPIŠSKÉ HANUŠOVCE – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa v zamagurskej obci Spišské Hanušovce (okres Kežmarok) stretol so zástupcami poľnohospodárstva z celoslovenských fariem, aby diskutovali o problémoch, ktoré ich trápia. Najväčším z nich je v súčasnosti prebytok mlieka.

slovakia

left justify in out

"Treba si uvedomiť, že Slovensko patrí v rámci Európskej únie k jednej z najvidieckejších krajín. Ak v Európskej únii žije na vidieku v priemere 23 % ľudí, tak u nás je to viac ako 50 %. Preto je nesmierne dôležité hovoriť aj o nezamestnanosti, ktorá je na vidieku omnoho väčšia ako v mestách, dosahuje takmer 20 %," uviedol prezident Andrej Kiska. S poľnohospodármi dnes diskutovali o problémoch, ktoré ich najviac trápia. "Je nesmierne dôležité, aby nový minister a nová vláda hneď po svojom zvolení, spravili čím skôr podrobnú analýzu toho, čo sa deje," doplnil prezident. Zároveň sa pýtal ako je možné, že slovenské firmy nedokážu predávať mlieko za takú cenu ako predávajú mlieko v okolitých štátoch. "Ako je možné, že v krajine, ktorá mala tak veľa ošípaných a hovädzieho dobytka, sa tento počet neustále znižuje. Táto poctivá analýza bude základom toho, aby sme naše poľnohospodárstvo posunuli smerom dopredu," dodal Kiska.

 

V Spišských Hanušovciach sa s prezidentom stretli dva druhy poľnohospodárov. Tí, ktorí pôsobia v horších prírodných podmienkach a doplácajú nato, že nedostávajú takú rentu, akú dostávali v minulosti a druhú skupinu tvorili chovatelia hovädzieho dobytka. "Hlavným problémom, ktorým sme sa zaoberali bol obrovský prebytok mlieka, ktorý vzniká. U nás je situácia taká, že aj tí najlepší chovatelia rozmýšľajú čo robiť, pretože na jednej strane, ak aj dostanú konečnú cenu, tak tá zďaleka nepokrýva výrobnú cenu. Nevieme, kedy sa môže táto situácia zmeniť. Naše podniky sú tak slabé, že možno prežijú mesiac či dva," povedal Vladimír Chovan zo spoločnosti Agropartner Plavecké Podhradie. Družstvo Čingov v Smižanoch patrí k najväčším producentom mlieka v okrese Spišská Nová Ves. "Za minulé roky sme dodávali 2,5 milióna litrov mlieka. Paradoxne, v roku 2014 sme pri tejto produkcii vytvorili zisk, pretože priemerná nákupná cena bola 0,35 eura. V roku 2015 pri tej istej produkcii sme vytvorili stratu 300.000 eur. Priemerná cena bola 0,27 eura za liter. Čiže zo ziskovej firmy sa stala strata a rozmýšľame, čo vôbec bude. Tento rok začal ešte horšie, Tatranská mliekareň znížila cenu o symbolický jeden cent a varovala nás, že to pôjde ešte ďalej," uviedol predseda Družstva Čingov v Smižanoch Štefan Zekucia.

 

Poľnohospodári sa s prezidentom rozprávali aj o problémoch, ktoré majú pri pestovaní zemiakov. "Minulý rok sme pristúpili k tomu, že výmera zemiakov bola nulová, pritom sme pestovali 180 hektárov zemiakov. U nás, v dobrých podmienkach, vieme vypestovať 50-60 ton konzumných zemiakov z jedného hektára. Produkciu sme museli utlmiť potom, čo sme boli nútení dodávať zemiaky do obchodných systémov za 6 centov za kilogram. Ak k tomu prirátate všetky náklady, tak žiaden farmár za takéto ceny robiť nevie. My ako farmári len chceme spravodlivý podiel na cene potravín," zdôraznil ďalší problém Chovan.

 

Poľnohospodári majú problém aj s predajom mäsa. "Svoje výrobky musíme predávať vo vlastných predajniach a nám sa tu veselo po okolí premávajú predajcovia z Poľska a predávajú mäso bez DPH. Podotkol, že prezidenta upozornil, aby sa vrátil predaj z dvora za znížených daňových podmienok, aby sme ponúkli našim občanom kvalitné výrobky a nemuseli tak každý týždeň chodiť do zahraničia," vysvetlil Zekucia. Podľa slov Chovana poľnohospodárov v práci motivujú najmä slovenskí spotrebitelia, ktorí sa dožadujú slovenských potravín. "Nevidíme dôvod, prečo by na Slovensko malo byť krabicové mlieko dovážané zo zahraničia. Tento produkt máme doma, sú ho plné sklady, takže vo vláde by mala začať komunikácia, prečo takýto sortiment nie je umiestňovaný v slovenských obchodných reťazcoch," doplnil Chovan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona