Kiska: Izrael chce zintenzívniť spoluprácu v kybernetickej bezpečnosti

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 15:38 • 2 min
Kiska: Izrael chce zintenzívniť spoluprácu v kybernetickej bezpečnosti

JERUZALEM – Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes počas stretnutia vyzval slovenského prezidenta Andreja Kisku, ktorý je na pracovnej návšteve Izraela, aby krajiny zintenzívnili spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Slovenský prezident to vyhlásil na tlačovej konferencii v rezidencii izraelského prezidenta v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

"Máme čo ponúknuť, ale máme sa aj čo učiť a verím, že táto cesta bude prínosom nielen z pohľadu bilaterálnych vzťahov, ale aj ekonomiky a ďalšieho rozvoja našej krajiny," uviedol prezident.

 

Podľa jeho slov sa prezidenti počas rokovania zamerali na otázku Ruska, Turecka a na vzájomné bilaterálne vzťahy. Dnes majú prezidenti na pláne aj spoločnú večeru, na ktorej by sa Andrej Kiska chcel hlbšie venovať problému izraelsko-palestínskeho konfliktu.

 

Izrael označil za inšpiratívnu krajinu. "Izrael je náš partner, Izrael je náš priateľ. Ale v prvom rade je to krajina, z ktorej sa dá brať veľa inšpirácie. Je to skoro rovnako veľká krajina, ako sme my, ale na rozdiel od nás je skutočne centrom inovácií, najnovších výdobytkov z pohľadu vedy, start-upov. Dvanásť nositeľov Nobelovej ceny pochádza z Izraela, Tel Aviv je vyhlásený za najinovatívnejšie mesto na svete," konštatoval prezident.

 

Za najväčšiu inšpiráciu návštevy však považuje to, že v Izraeli okrem definovania problémov hľadajú aj ich riešenia s konkrétnymi výsledkami. "V Izraeli svojou polohou, svojou históriou sú problémy, a tieto problémy sa definujú a zároveň sa dávajú aj ich riešenia. Čo je však najdôležitejšie, za riešeniami sa očakávajú aj výsledky. My na Slovensku sme často na pol ceste - dokážeme zadefinovať problém, možno vieme aj navrhnúť jeho riešenia, ale často v kľúčových veciach nedokážeme dať hmatateľné výsledky v dostatočne krátkom čase, aby to pocítili občania," zdôraznil prezident Kiska.

 

Izrael sa podľa neho musí spoliehať iba sám na seba. "Nemôžu sa spoľahnúť z pohľadu obrany, pretože vedia, že sa musia ubrániť sami. Nemôžu sa spoľahnúť na nikoho z pohľadu hospodárstva, pretože vedia, že ak ekonomiku neposunú oni sami, tak to jednoducho nepôjde a nikto im nepomôže. A to je asi takou najinšpiratívnejšou časťou tejto cesty," uviedol prezident.

 

Izraelský prezident považuje spoluprácu a vzájomné porozumenie za kľúčové do budúcnosti. Jeho odpoveďou pre všetkých, ktorí chcú šíriť nenávisť a rasizmus, je nikdy viac. "Naša odpoveď pre tých, ktorí chcú náboženský konflikt, je 'nie'," vyhlásil prezident Rivlin.

 

Uviedol, že Izrael sa usiluje nájsť riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. "Uvedomujeme si, že tento región čelí mnohým výzvam, ktoré majú dopad aj na Európu a celý zvyšok sveta," konštatoval. Ocenil postoj slovenského prezidenta, ktorý odmieta fašizmus a antisemitizmus.

 

Kiska v tomto kontexte poznamenal, že Palestínčania chcú mať svoje územie plne vo svojej správe a Izrael potrebuje bezpečnosť. "Pri rozhovore s palestínskym premiérom, ale aj s izraelským prezidentom zaznievali dosť rovnaké slová, slová o potrebe dialógu a dôvery. Tento dlhoročný konflikt si vyžiadal tisícky obetí na oboch stranách, tisícky civilistov zomrelo. Je tu veľa emócií. K rozširovaniu osád je aj stanovisko Bezpečnostnej rady OSN jasné. Rozširovanie osád je presne to, čo zamedzuje mierovému procesu a dialógu medzi týmito dvoma štátmi, medzi Palestínou a Izraelom".

 

Očakáva, že vo štvrtok (30.3.), pri rozhovore prezidenta Kisku s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, otvoria práve túto otázku. "Bolo veľmi dobré, že som si priamo od palestínskeho premiéra mohol vypočuť, čo ich trápi, a možno si aj tak vypočuť akú majú predstavu o tom, ako by sa problémy mohli riešiť," dodal slovenský prezident.

 

Andrej Kiska je na pracovnej návšteve Izraela. Sprevádza ho okrem ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) i slovenská vedecká a podnikateľská obec. Svoju cestu ukončí vo štvrtok (30.3.)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies