Kiska: Inovácie v ekonomike si vyžadujú inovatívnych lídrov a reformy

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:00 • 2 min
Kiska: Inovácie v ekonomike si vyžadujú inovatívnych lídrov a reformy

BRATISLAVA - Inovácie na Slovensku i v celej Európe brzdia, či dokonca priamo zabíjajú legislatívne, administratívne a regionálne bariéry. Ak chceme dosiahnuť inovatívne hospodárstvo a podnikateľov, nevyhnutne k tomu potrebujeme aj inovatívnu vládu, verejnú politiku a politických lídrov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes prezident SR Andrej Kiska v úvode medzinárodného ekonomického fóra s názvom Economic Ideas Forum, ktoré sa tento rok koná v Bratislave.
     

"Naše reformy musia byť inovatívne, ak chceme držať krok s hlavnými lídrami svetového biznisu," povedal Kiska s tým, že je potrebné vrátiť slovo "reformy" do politického slovníka. Ako dodal, rozumie, že používanie tohto slova sa dnes v marketingových manuáloch pre politikov najmä na Slovensku považuje takmer za smrteľný hriech.
     

"Po 25 rokoch nekonečného procesu transformácie dokážem pochopiť, prečo niektorí ľudia volajú po stabilite a pokojnejších časoch v našom politickom vývoji. Nemôžeme však zamieňať stabilitu za pasivitu a pokojné časy za stagnáciu," zdôraznila hlava štátu.
     

Kiska je presvedčený, že proinovatívne prostredie v Európe musí byť založené na štyroch slobodách, a to slobodnom pohybe tovarov, služieb, ľudí a kapitálu, teda na úplnom a funkčnom jednotnom trhu. To bude podľa neho spoločným cieľom všetkých krajín v nasledujúcom období aj v rámci predsedníctva SR v Rade Európskej únie v roku 2016.
     

Prezident poznamenal, že inovácie sú založené na slobode, riskovaní a spolupráci a za inovatívnym podnikaním stojí sloboda riskovať. "Inovácie vyžadujú nápady aj skúsenosti. Ako politici musíme podporovať užšiu spoluprácu medzi študentmi, výskumníkmi a vynálezcami so zavedenými tradičnými výskumnými centrami a podnikmi. Len tak sa môže začať tvarovať udržateľné a inovatívne podnikanie na Slovensku i v Európe," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona