Kiska: Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 11:42 • 2 min
Kiska: Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska ratifikoval Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Maďarskom o štátnej hranici.

slovakia

left justify in out

Zmeny priebehu štátnej hranice zakotvené v zmluve súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ a požiadavkou na preloženie hraničnej čiary do novovybudovaného koryta toku a s kompenzáciou úbytku štátneho územia vzniknutého týmito vodohospodárskymi úpravami.

"Hlavným dôvodom novej zmluvy je potreba zmeny charakteru spoločnej štátnej hranice s Maďarskom na hraničných vodných tokoch z pohyblivej na nepohyblivú, teda nezávislú od prirodzených zmien korýt hraničných riek. Zmluvou sa súčasne upravuje výmena častí štátneho územia v rovnakej rozlohe, teda v pomere 1:1. Výmenou sa zohľadnia vykonané vodohospodárske a iné stavebné práce," vysvetlila vtedy pre agentúru SITA Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Nadobudnutím platnosti sa skončí platnosť Zmluvy medzi Československou republikou a Maďarskou ľudovou republikou o úprave režimu na štátnych hraniciach, ktorú podpísali 13. októbra 1956 v Prahe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies