Kiska: Fínsko môže byť pre Slovensko inšpiráciou v rešpekte k vzdelávaniu

NETKY.SK • 21 Október 2015, 17:37 • 2 min
Kiska: Fínsko môže byť pre Slovensko inšpiráciou v rešpekte k vzdelávaniu

HELSINKI – Fínsko je so Slovenskom veľmi podobná krajina, oba štáty majú približne rovnaký počet obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Pritom jednou z vecí, v ktorej môže byť táto krajina pre Slovákov veľkou inšpiráciou, je rešpekt k vzdelávaniu detí a rešpekt k učiteľom. Zdôraznil to dnes slovenský prezident Andrej Kiska po stretnutí s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm v Helsinkách. Slovenská hlava štátu sa momentálne nachádza na oficiálnej návšteve Fínska.

 

"Žiaľ, potreba zmeny školstva na Slovensku nerezonuje dostatočne medzi našimi občanmi," opísal prezident. Je preto rád, že aj príklad Fínska môže ponúknuť viac informácií a zároveň zdôrazniť dôležitosť školstva. "Aké školstvo máme, taká bude naša budúcnosť," doplnil Kiska.

 

Prezidenti vzájomne diskutovali predovšetkým o inováciách, vzdelávaní a výskume. Okrem iného sa zhodli aj na tom, že také krajiny ako Fínsko a Slovensko potrebujú byť v prvom rade zaujímavé pre zahraničných investorov. Zároveň by mali byť proexportne orientované so schopnosťou rýchlych inovácií.

V rámci rozhovoru sa hlavy štátov venovali aj utečeneckej kríze. Najlepšie by podľa nich bolo, keby sa migrantom dalo pomôcť priamo na mieste vzniku problému. Ale keďže je už v súčasnosti vyše pol milióna migrantov v Európe, situácia si vyžaduje konanie. "Považujeme to za výzvu pre obe krajiny, ako aj pre celú EÚ," konštatoval fínsky prezident Niinistö. Aktuálna situácia je podľa jeho slov zreteľne viditeľná aj vo Fínsku. "Vzhľadom na počet obyvateľov je Fínsko treťou krajinou, ktorá prijala doposiaľ najviac migrantov," dodal.

 

Keďže sú obyvatelia obidvoch krajín veľkými fanúšikmi hokeja, ani prezidenti sa nevyhli tejto téme. "Obe strany teraz s napätím čakáme, kto najbližšie vyhrá v hokeji. Dúfame, že to budeme my," pousmial sa Niinistö. Slovenský prezident Kiska mu však rovnako s úsmevom oponoval. "My sme presvedčení, že tými budúcimi majstrami sveta budeme my," dodal.

 

Slovenská hlava štátu má ešte v rámci návštevy Fínska naplánované na štvrtok 22. októbra otvorenie Slovenského inovačného styčného úradu v Otaniemi, návštevu vedecko-technického centra Fínska VTT či Aaltovej univerzity. Následne sa podvečer vráti späť do vlasti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies