Kiska: EÚ musí trvať na sankciách

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:16 • 2 min
Kiska: EÚ musí trvať na sankciách

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vyzval štáty Európskej únie (EÚ), aby zotrvali v politike sankcií voči Rusku dovtedy, kým Kremeľ neurobí konkrétne kroky na zastavenie konfliktu na východnej Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Blok 28 európskych štátov musí byť pripravený predĺžiť sankcie, ktoré sa končia medzi marcom a júlom, povedala slovenská hlava štátu v rozhovore pre denník The Wall Street Journal.

"Bez ruskej podpory by sa konflikt na Ukrajine nikdy nezačal a preto je našou povinnosťou ako demokratických národov zaujať jasné stanovisko," konštatoval Kiska. "Rozhodne podporujem zachovanie sankcií, kým sa situácia na Ukrajine nezlepší." Prezident tiež vyzval EÚ k jednotnému postupu voči Rusku. "Čo sa týka nášho postavenia voči Rusku, je nesmierne dôležité, aby sa EÚ držala jedného stanoviska, aby Rusko nemohlo využívať rozdiely medzi jednotlivými štátmi únie a rozbiť našu vnútornú jednotu," myslí si Kiska. Na otázku, či by mal Západ zintenzívniť svoju podporu Ukrajine dodávaním defenzívnych zbraní, ako sú okuliare na nočné videnie čo nepriestrelné vesty, Kiska odpovedal: "Musíme sa snažiť konflikt ukončiť, nie pomáhať jeho eskalácii." 

 

Rusko podľa Kisku stratilo jeden z kľúčových aspektov politiky, a tým je dôvera. "Pretože nikto nevie, čo sa deje v Putinovej hlave, nikto nevie, kde sú jeho hranice." Kiska je znepokojený výrokmi ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vyhlásil, že je pripravený použiť silu na ochranu ruských záujmov proti hrozbám zo Západu. 

 

The Wall Street Journal pripomína, že Kiska je v kritike zahraničnej politiky Ruska tvrdší ako premiér Robert Fico. Podľa Kisku však Slovensko Ukrajine pomáha, a to by nebolo možné bez zapojenia vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona