Kiska: Dôvodom, prečo slovenské firmy nechcú zamestnávať Rómov, sú predsudky

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:11 • 2 min
Kiska: Dôvodom, prečo slovenské firmy nechcú zamestnávať Rómov, sú predsudky

POPRAD - Takmer 20 % zamestnancov spoločnosti s ručením obmedzeným Pasell Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom gumených a plastových výrobkov pre domáce elektrospotrebiče a automobily, v súčasnosti tvoria Rómovia. Dnes túto fabriku sídliacu v popradskej mestskej časti Matejovce navštívil aj prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

„V tejto firme, podľa toho, aká je sezóna, pracuje od tých 15 % do 60 % rómskych zamestnancov. Keď som sa vedenia firmy pýtal, aký odkaz by v tomto zmysle dali ostatným firmám, tak mi povedali, že týmto ľuďom treba dať šancu a dôveru. Ak im ju dajú, tak Rómovia im to odplatia a stanú sa rovnako dobrými zamestnancami ako ostatní,“ konštatoval po prehliadke závodu prezident.
     

Hlavným problémom, prečo firmy nechcú Rómov zamestnávať, je podľa neho predovšetkým to, že majú predsudky. Riaditeľka spoločnosti sídliacej v Poprade Zuzana Rošková tvrdí, že Rómovia potrebujú na začiatku viac trpezlivosti a pozornosti, ale aj viac času na zácvik. „Niekedy sa učia písať i čítať. Musia sa naučiť systém, že ráno musia prísť do práce, musia rešpektovať pravidlá, aby sa začlenili, a potom ich akceptujú aj ostatní zamestnanci, keď vidia, že chcú pracovať,“ konštatovala.
     

Problémy v tejto talianskej firme, ktorá v súčasnosti v Poprade zamestnáva takmer 100 ľudí a založená bola v roku 2001, sú v súvislosti s rómskymi zamestnancami najmä v absencii pracovných návykov. Ak však vydržia tri až štyri mesiace, potom sa už do kolektívu začlenia. „My ich zamestnávame preto, aby získali tie pracovné návyky a nesedeli na úrade práce, nebrali podpory a stali sa svojprávni aj z toho finančného hľadiska. Na začiatku je to vyslovene o učení základných vecí,“ dodala Rošková.
     

Okrem spoločnosti zamestnávajúcej Rómov dnes prezident Kiska v rámci Medzinárodného dňa Rómov navštívil aj obec Spišský Hrhov, ktorá je známa v regióne svojím pozitívnym prístupom k rómskej problematike. Na záver sa stretol i s členmi rómskej komunity v obci Batizovce, okres Poprad.
     

„Snažím sa rómskej problematike venovať už niekoľko rokov a dnes som sa vybral na miesta, kde to funguje. Je to preto, aby starostovia, zamestnávatelia a ostaní ľudia na Slovensku videli, že sa to dá. A tieto príklady potrebujeme verejne prezentovať,“ uzavrel Kiska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies