Kiska: Dôvera v euro nesmie byť narušená

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 13:59 • 2 min
Kiska: Dôvera v euro nesmie byť narušená

BRATISLAVA - Musíme urobiť skutočne všetko pre to, aby dôvera v euro nebola narušená, vyhlásil v súvislosti so situáciou v Grécku po rokovaní s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

 "Dôvera bola naštrbená, ale sme radi, že došlo k posunu a je teraz úlohou Grécka, aby sa zhostilo svojich úloh," povedal Kiska. Dodal však, že "sľuby nestačia, musia nastúpiť reálne činy zo strany Grécka". Ako ho doplnil prezident Fischer, v posledných mesiacoch sa situácia v Helénskej republike vyvíjala "nesmierne ťažko" a hľadanie riešenia bolo spojené s "enormnou záťažou". 

 

Na rokovaniach prezidenti hovorili aj o vzájomných vzťahoch a projektoch. "Pred 26 rokmi padla železná opona a rieka Morava akoby tvorila tú železnú oponu medzi našimi krajinami. Opona tam už nie je, ale spojenia ešte stále nemáme," povedal Kiska. Podľa jeho slov Slovensko s Rakúskom spájalo viac ako 20 mostov cez Moravu. "Dnes nemáme ani jeden plnohodnotný," dodal. Veľmi očakávané sú však podľa prezidenta projekty prepojenia ciest D4 a S8. Myslí si, že by bolo takisto veľkou podporou aj dobré spojenie medzi Bratislavou a viedenským letiskom Schwechat. 

 

Ako Kiska uviedol, Rakúsko bolo po páde opony pre mnohých Slovákov prvou krajinou, ktorú mohli navštíviť. Pádom opony sa podľa prezidenta vzájomné vzťahy "fantasticky a výrazne zlepšili". Dôkazom je viac ako desaťnásobný nárast vzájomného obchodu od roku 1993. Ten dosiahol 5,5 miliardy eur. Podľa Fischera za týmto výsledkom je veľa úsilia a na zlepšení treba pracovať každý rok. Dodal, že vývoj Slovenska sleduje od "dátumu narodenia" so záujmom a čísla vzájomného obchodu ho tešia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies