Kiska: Do politického slovníka sa ako synonymum strachu dostáva slovo moslim

NETKY.SK • 14 Január 2016, 16:30 • 2 min
Kiska: Do politického slovníka sa ako synonymum strachu dostáva slovo moslim

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci zástupcov cirkví a náboženských obcí na Slovensku. Hlavnou témou rozhovorov bola aktuálna situácia v Európe a vo svete, ale aj migračná kríza. Kiska upozornil na rozsievanie strachu v spoločnosti na základe predsudkov.

slovakia

left justify in out

"Dnes sa do nášho domáceho politického slovníka ako synonymum strachu a ohrozenia pridáva výraz moslim," upozornil v príhovore Kiska. Takéto vymedzenia či prisudzovania kolektívnej viny za chyby, zlyhania či zločiny jednotlivcov do dnešnej doby podľa jeho slov nepatria. "Nedajú sa ospravedlniť ničím a prebúdzajú démonov minulosti," zdôraznil. Aj na tomto poli môžu cirkvi podľa jeho slov zohrať dôležitú úlohu. A to šírením lásky a porozumenia medzi ľuďmi.

 

Hlava štátu taktiež upozornila, že mier a pokojné spolužitie medzi ľuďmi nie sú samozrejmosťou. Žijeme podľa Kisku zložitú dobu. "Pokoj a mier však potrebujeme ako ľudia v prvom rade v každom z nás. Keď máme každý pokoj a mier v sebe, potom ho prenášame do našich rodín, do našich komunít," dodal.

 

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolensky uviedol, že cirkev chce napomáhať vytváraniu štruktúr, ktoré môžu pomôcť riešeniu problému migrácie. "Lepšie pochopenie potrieb utečencov a stretnutie s nimi prispeli k prehĺbeniu hodnoty rešpektu ľudskej dôstojnosti a účinne vedú k zmene aj negatívneho postoja," priblížil bratislavský arcibiskup.

 

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Igor Rintel upozornil, že teror nás zvádza k tomu, aby sme migrantov vnímali ako hrozbu, ďalší zdroj teroru a začiatok zániku západnej civilizácie. Zároveň odsúdil prenasledovanie akejkoľvek skupiny ľudí, ale aj vraždenie v uliciach Európy, prenasledovanie kresťanov i najnovšiu vlnu teroru v uliciach Izraela. "Voláme po úcte a rešpekte voči každému človeku a každému náboženstvu. Len rešpekt a tolerancia musí viesť k zlepšeniu dnešnej situácie," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies