Kiska diskutoval s europoslancami, vážia si jeho záujem o predsedníctvo

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 16:09 • 2 min
Kiska diskutoval s europoslancami, vážia si jeho záujem o predsedníctvo

BRATISLAVA - Hlavnými témami spoločného stretnutia prezidenta Andreja Kisku so slovenskými europoslancami boli prípravy Slovenska na predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES).

slovakia

left justify in out

Europoslanci si podľa vlastných slov vážia záujem prezidenta o európske témy aj ich prácu. Na spoločnom obede sa zúčastnil aj štátny tajomník MZV a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo Ivan Korčok.


"Hovorili sme aj o tom, aby ministri boli pripravení, aby zvládli jednotlivé témy. Treba otvorene hovoriť aj o kompetenciách, ktoré máme. Nesmieme zabudnúť na to, že my neriešime Slovensko, ale predsedáme EÚ ako celku," povedal po diskusii s prezidentom europoslanec Boris Zala (Smer-SD). Myslí si, že Slovensko v tejto úlohe obstojí. Podľa europoslanca je tiež dôležité dotiahnuť tému jednotného digitálneho trhu a zo strategického hľadiska za dôležitú považuje tému energetickej únie. V tom so Zalom súhlasí aj Ivan Štefanec (kandidoval za SDKÚ-DS).

 

"Musíme sa zaoberať aj aktuálnymi témami, ale za dôležité považujem, aby sme priniesli aj niečo nové. Ja za to považujem tému inovácií, nových nápadov," priblížil Štefanec s tým, že na bruselskej pôde pripravujú mnoho podujatí zameraných na inovácie. "Máme mnoho šikovných ľudí, ktorí prichádzajú s novými nápadmi a našou úlohou je vytvárať im čo najlepšie prostredie. Takisto za novú tému považujem digitálnu ekonomiku, odbúranie geo-blockingu a vytvorenie spoločného digitálneho trhu," vyjadril sa Štefanec. Zároveň ocenil, že prezident si ako verejný činiteľ uvedomuje svoju zodpovednosť za úspešné predsedníctvo. Štefanec tvrdí, že slovenskí diplomati sú pripravení dobre.


Predsedníctvo za marketingovú záležitosť označil europoslanec Richard Sulík (SaS). "Je to dobrá marketingová príležitosť pre Slovensko," myslí si. Za dôležité považuje prípravy po technickej stránke, a to Slovensko podľa neho zvládlo. "Minister zahraničných vecí Lajčák v tomto urobil kus roboty, nielen on, ale aj ďalší jeho kolegovia, napríklad pán Korčok," povedal Sulík.


Obed s prezidentom za konštruktívny označili aj ďalší poslanci Európskeho parlamentu. Podľa Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer-SD) sa s prezidentom rozprávali aj o povolebnej situácii na Slovensku. Potvrdila, že prezident chcel počuť ich názory na slabé miesta či výhody SK PRES. "Ak by sme s ním boli pol dňa, určite s ním máme o čom hovoriť, pretože tých prienikov bolo veľa. Poprosila som ho, ako človeka, ktorý sa teší veľkej dôvere, aby bol možno mediátorom aj vo vzťahu k médiám, aby sa viac prezentovali pozitíva, ktoré Slovensko vďaka Únii má," dodala Monika Smolková (Smer-SD).

 

Miroslav Mikolášik (KDH) sa s hlavou štátu rozprával aj o tom, aby Slovensko prestalo o sebe vydávať signál, že sme len malá krajina. Pripomenul, že v Únii sú aj menšie krajiny a takéto vystupovanie neprispieva nášmu sebavedomiu. Podľa europoslanca musíme zvládnuť ochranu vonkajších hraníc Únii a nenechať sa vydierať Tureckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies