Kiska dal vyznamenania protestujúcim proti okupácii v 1968

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:56 • 2 min
Kiska dal vyznamenania protestujúcim proti okupácii v 1968

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes ocenil účastníkov protestu, ktorý sa konal v auguste 1968 v Moskve proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu odovzdala najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam Natálii Gorbanevskej za mimoriadne zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a ľudských práv. Vyznamenanie prevzal syn Jaroslav Gorbanevskij. Ďalší z protestujúcich Viktor Isaakovič Fainberg si dnes osobne prevzal Medailu prezidenta Slovenskej republiky.

 

Kiska udelil Medailu prezidenta SR aj ďalším dvom z ôsmich účastníkov protestu, ktorý sa odohral pred 46 rokmi. Vladimírovi Dremliugovi a Pavlovi Litvinovovi štátne vyznamenania odovzdajú prostredníctvom našej ambasády v USA. Gorbanevskej udelil vyznamenanie ešte 9. júna dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič. Na dnešnom ceremoniáli sa Gašparovič nezúčastnil, ospravedlnil sa s tým, že je v zahraničí. 

 

"Aj 46 rokov od augustových udalostí roku 1968 nesie tento počin výnimočné posolstvo úprimnej spolupatričnosti. Títo mladí ľudia odhodlane a odvážne vyjadrili svoj názor na jednu z najtragickejších udalostí našich novodobých dejín. Patrí im za to naša vďaka a úcta," vyhlásil Kiska. Syn Natálie Gorbanevskej Jaroslav aj Viktor Fainberg vo svojich príhovoroch okrem iného upriamili pozornosť na dnešné Rusko. "Dnes vlasť mojej mamy opäť porušuje medzinárodné zmluvy a moc opäť väzní ľudí za ich politické presvedčenia. A dnes tí, ktorí sme živí, môžeme niečo urobiť pre našu a vašu slobodu," uviedol Gorbanevskij. "Aj v súčasnosti vidíme, že je tu ruský trójsky kôň a tak ako predtým bol naplnený zelenými chlapcami, aj teraz sa deje to isté a títo zelení chlapci sú aj blízko vašej hranice," varoval Fainberg. 

 

Ruským disidentom dnes pred Prezidentský palác prišlo vyjadriť podporu a vďaku aj niekoľko ľudí, ktorí v rukách držali nápisy "ďakujeme za našu a vašu slobodu". Akciu zorganizoval Ondrej Dostál. "Patrí sa poďakovať nielen oficiálne za krajinu, ale aj za občanov, ktorá je slobodná aj vďaka statočnému postoju ôsmich ruských občanov, ktorí sa v roku 1968 zastali aj našej slobody," povedal Dostál agentúre SITA. 

 

Natalia Gorbanevská protestovala spolu so skupinou priateľov 25. augusta v roku 1968 v Moskve na Červenom námestí proti okupácii Československa. Fotografie protestujúcich obleteli celý svet. Za jej postoje ju v decembri 1969 totalitný režim umiestnil do psychiatrickej liečebne, kde musela žiť tri roky v úplnej izolácii od sveta. Prepustili ju v roku 1972. Jej statočnosť oceňovali na celom svete. Gorbanevská sa po prepustení z liečebne opäť zapojila do disidentského hnutia. V decembri 1975 však bola nútená zo Sovietskeho zväzu emigrovať. Žila v Paríži, pracovala v redakcii časopisu Kontinent a spolupracovala s Rádiom Sloboda. Zomrela vlani v Paríži. 

 

Viktor Isaakovič Fainberg tiež na Červenom námestí v Moskve protestoval proti okupácii Československa. Neskôr ho zatkli, uväznili a vyhlásili za duševne chorého. Zo ZSSR sa mu podarilo emigrovať v roku 1974, od roku 1978 žije vo Francúzsku. Podporuje prenasledovaných a väznených disidentov, verejne sa angažuje za ľudské práva a slobodu vo svete. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies