Kiska: Chcel by čo najskôr podpísať zákon proti schránkovým firmám

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 16:02 • 2 min
Kiska:  Chcel by čo najskôr podpísať zákon proti schránkovým firmám

BRATISLAVA - Je neakceptovateľné, aby schránkové firmy, ich majitelia alebo manažéri a právnici tlačili do kúta štát. Alebo, aby boli vôbec partnerom pre štát. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Chcem teda vysloviť nádej a želanie, že budem môcť čo najskôr podpísať zákon, ktorý by také čosi definitívne vylúčil, a to nielen v stavebníctve, zdravotníctve, ale aj v iných oblastiach," zdôraznila hlava štátu. Kiska to uviedol v súvislosti so situáciou v stavebnej spoločnosti Váhostav-SK, ktorá je momentálne v reštrukturalizácii.
     

Prezident dnes podpísal novelu Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť veriteľom tejto stavebnej firmy, aby v rámci reštrukturalizácie dostali viac zo svojich pohľadávok. Aj napriek tomu, že Kiska zákon podpísal, má voči nemu viacero výhrad. "Upozorňujem na to, že zákon, ktorý som podpísal, obsahuje viacero nejasných alebo rizikových opatrení," upozornil.
     

Vytvára podľa neho na papieri fikciu, že veritelia môžu teoreticky po skončení reštrukturalizačného plánu dostať od dlžníka oveľa viac peňazí. A to 50 či dokonca 100 %. "Aby vykupovanie pohľadávok od drobných veriteľov v tomto konkrétnom prípade jednej firmy – Váhostavu-SK - nevyzeralo pre štát ako nevýhodný obchod," varoval Kiska.
     

Myslí si, že zákon ani po aktuálnej zmene nebráni dostatočne tomu, aby sa proces reštrukturalizácie naďalej používal ako úniková cesta pre špekulantov. "Špekulantov, majiteľov firiem a ich manažment, ktorí tento inštitút využívajú na to, aby si pri nezodpovednom podnikaní chránili svoj osobný majetok," dodal.
     

Domnieva sa, že je potrebné najbližší čas využiť na to, aby sa pripravili lepšie garancie, ktoré by zvýšili ochranu všetkých poctivých veriteľov pred nezodpovednými dlžníkmi. "Taký zákon, ktorý by posilnil postavenie nezabezpečených veriteľov, ale aj sprísnil povinnosti a dozor súdov nad celým procesom," opísal Kiska.
     

Zároveň by to mal byť podľa neho zákon, ktorý by donútil schránkové firmy preukazovať, že nie sú spriaznené s dlžníkom v reštrukturalizácii, a prestať sa tváriť, že sú to len ďalší obyčajní poškodení veritelia. Na tieto a ďalšie problémy zákona chce v najbližších dňoch upozorniť osobitným listom predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies