Kiska chce zrekonštruovať vilu na Slavíne

NETKY.SK • 25 November 2014, 17:24 • 2 min
Kiska chce zrekonštruovať vilu na Slavíne

BRATISLAVA - Neobývanú prezidentskú vilu na Slavíne, ktorú chcel prezident Ivan Gašparovič predať, nakoniec zrekonštruujú. Rozhodol o tom Gašparovičov nástupca Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Súčasná hlava štátu totiž nepovažuje za vhodné investovať ďalšie peniaze do nepoužívaného objektu, ale ani to, aby štát dnes vilu predal. Agentúre SITA to potvrdil šéf komunikačného odboru prezidenta Roman Krpelan.

 

"Rezidencia hlavy štátu na Slavíne je viac ako 10 rokov nepoužívaná a chátra. Náklady na jej udržiavanie v nepoužívanom stave a pri snahe predísť nezvratným škodám na majetku za ten čas predstavovali zhruba 200-tisíc eur z rozpočtu kancelárie prezidenta," povedal Krpelan. Kiska podľa neho predaj vily a následnú kúpu nového objektu na zabezpečenie bývania, reprezentáciu a pracovné účely prezidentov nepovažuje za šetrenie verejných prostriedkov. "Preto sa rozhodol, že rezidencia na Slavíne by sa mala rekonštruovať. Kancelária prezidenta SR preto požiadala o zvýšenie rozpočtu na rok 2015 o 96 tisíc eur v súvislosti s rekonštrukciou rezidencie," dodal Krpelan. Rozpočtový výbor národnej rady to už podľa jeho slov schválil. Kvalifikovaný odhad ceny rekonštrukcie zatiaľ neexistuje, ale podľa Krpelana na jej financovanie sa použijú výhradne peniaze z rozpočtu kancelárie prezidenta. 

 

Ak by sa prezident Kiska presťahoval do zrekonštruovanej vily na Slavíne, išlo by už o jeho tretie bydlisko počas výkonu prezidentskej funkcie. Najskôr býval v prenajatom rodinnom dome v Ivanke pri Dunaji, odtiaľ sa potom presťahoval do bytu v centre Bratislavy. 

 

Bývalý prezident Ivan Gašparovič nechal neobývanú vilu na Slavíne oceniť a peniaze z predaja plánoval využiť na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. Rezidenciu na Slavíne kúpila kancelária prezidenta počas úradovania Rudolfa Schustera v roku 2000 od VSŽ Košice za 36,23 milióna korún (približne 1,2 mil. eur). Vila sa nachádza na pozemku, ktorý má 4 300 štvorcových metrov. Rezidencia je dlhodobo nevyužívaná, Ivan Gašparovič býva v Limbachu pri Bratislave, odkiaľ dochádzal do Bratislavy aj ako prezident. Podľa neho vila od začiatku nespĺňala kritériá na bezpečnosť a pohodlie pre ubytovanie hlavy štátu. Už dávnejšie preto navrhoval objekt predať a získané peniaze využiť na obnovu kaštieľa v Rusovciach, kde by okrem priestorov na štátne reprezentačné účely mohol byť služobný byt prezidenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona