Kiska chce od Rusov list, ktorý pozval okupačné vojská do Československa

NETKY.SK • 21 August 2014, 11:11 • 2 min
Kiska chce od Rusov list, ktorý pozval okupačné vojská do Československa

BRATISLAVA - Prezident si bude pýtať list, zdôraznil v titulku článku na tretej strane denník SME. Keď sa denník pred rokom Andreja Kisku ako prezidentského kandidáta pýtal, či bude od Ruska žiadať originál pozývacieho listu z augusta 1968, odpovedal, že áno.

slovakia

left justify in out

Dodal, že otázku listu a sprístupnenia archívov nastolí ako prezident už na prvom stretnutí s ruskou stranou. "Aby sa už história nikdy nezopakovala a vinníci boli potrestaní." Prvú príležitosť na stretnutie s ruskou stranou má Kiska na budúci týždeň  počas osláv SNP. Tam však o liste hovoriť nechce.

 

"Podujatie má slávnostný charakter a program, v ktorom pri účasti viacerých zahraničných delegácií na bilaterálne rozhovory nebude priestor," konštatoval prezidentov hovorca Peter Petrus.

 

List žiadalo Slovensko v rámci vyšetrovania kauzy Vasila Biľaka, ktorý bol jedným z jeho signatárov. Ruská strana ho však odmietla vydať. Keď Biľak vo februári zomrel, vyšetrovanie zastavili. Podľa denníka originál pozývacieho listu bol podstatný v rámci vyšetrovania. Teraz má historickú hodnotu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies