Kiska chce ako prezident navštevovať rómske osady

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 13:24 • 2 min
Kiska chce ako prezident navštevovať rómske osady

KOŠICE – Novozvolený prezident SR Andrej Kiska mieni počas svojej funkcie v rámci ciest po Slovensku navštevovať aj rómske osady.

slovakia

left justify in out

"Tak, ako som tam roky chodieval, určite ma tam uvidíte," uviedol dnes novinárom. O riešenie rómskeho problému sa chce v pozícii hlavy štátu aktívne zaujímať. "V prvom rade sa budem veľa pýtať na to, čo sa v tejto sfére deje a čo sa už podarilo. Potom sa budem veľmi rád stretávať a iniciovať rokovania za okrúhlymi stolmi, kde by sme mali spolu dávať návrhy a riešenia, ktoré sa potom môžu predložiť vláde," povedal Kiska.

 

V Košiciach sa dnes Kiska zúčastnil na lekárskom sympóziu o rizikových faktoroch pre zdravie obyvateľstva, žijúcom v rómskych osadách. Rómsky problém, v minulosti dlhodobo neriešený, označil za jeden z najťažších na Slovensku, vyvolávajúci pnutie v spoločnosti. Do diskusie o jeho riešení by sa podľa neho mali zapojiť pracovníci ako učitelia, lekári, pre ktorých je tento problém každodennou realitou. Zároveň by ich mali počúvať politici pri rozhodovaní o prijatí konkrétnych opatrení.

 

"Som presvedčený, že najlepšie, ako riešiť tento dlhotrvajúci problém, je začať pracovať už v predškolskom veku, aby rómske deti mali šancu získať vzdelanie. Keď bude vzdelanie, potom sa zlepšia aj ich hygienické a stravovacie návyky, dokáže sa tak riešiť mnoho problémov, ktoré dnes máme," povedal Kiska. V tejto súvislosti ako príklad ocenil projekt rodičovského centra pre mladé rómske matky s deťmi, ktoré vlani vzniklo v Dobšinej z iniciatívy dvoch tamojších učiteliek.

 

Dnešné sympózium na pôde Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) bolo venované téme Hepatálne a kardiometabolické rizikové faktory v skupine obyvateľstva žijúceho v rómskych osadách. Výsledky prezentovanej štúdie HepaMeta ukázali okrem iného alarmujúce šírenie hepatitídy typu B v segregovaných lokalitách. Podľa údajov z roku 2011 bol výskyt tohto zápalového ochorenia pečene u Rómov na úrovni 12,5 percenta. Aktívnu alebo prekonanú hepatitídu malo dokonca až 53 percent obyvateľov. Štúdia zahŕňala 457 Rómov vo veku 18-55 rokov z 12 osád v Košickom kraji. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona