Kiska: Čáslavská bola symbolom odvahy, ktorý sme vyslali do sveta

NETKY.SK • 31 August 2016, 11:08 • 2 min
Kiska: Čáslavská bola symbolom odvahy, ktorý sme vyslali do sveta

BRATISLAVA - Tak, ako Věra Čáslavská sklopila oči a pozerala do zeme v roku 1968 na olympiáde pri sovietskej hymne, tak dnes asi mnohí sklápame oči, pozeráme do zeme a myslíme na ňu. Uviedol to prezident Andrej Kiska na svojom facebookovom profile.

slovakia

left justify in out

"Věra Čáslavská reprezentovala nielen naše Československo, ale bola symbolom odvahy, ktorú sme prostredníctvom nej vysielali do sveta. Ona ukázala svetu, že v našej okupovanej krajine sú ľudia, ktorí sa neboja," napísal Kiska s tým, že sedem olympijských medailí ju navždy zaradilo medzi športové legendy. "Svojimi postojmi a gestami sa natrvalo zaryla do našich sŕdc. Věra, ďakujeme," dodal.

 

Legendárna československá gymnastka Věra Čáslavská zomrela v utorok v Prahe vo veku 74 rokov. Dlhodobo zápasila s rakovinu podžalúdkovej žľazy, tento rok sa jej stav zhoršil, nepomohli ani viaceré operácie. O jej úmrtí informoval na svojom facebookovom profile historik Pavel Kosatík, ktorý o športovkyni napísal knihu Život na Olympe, webu idnes.cz to potvrdila aj Čáslavskej dcéra Radka. Čáslavská skonala v utorok o 21:55 v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny.

 

Pražská rodáčka (nar. 3. mája 1942) si na olympijských hrách 1960 v Ríme, 1964 v Tokiu a 1968 v Mexicu City vybojovala v športovej gymnastike sedem zlatých a štyri strieborné olympijské medaily. Je jediná žena v histórii so siedmimi individuálnymi najcennejšími kovmi. Čáslavská je aj štvornásobnou majsterkou sveta a jedenásťnásobnou majsterkou Európy. Čáslavská sa v roku 1968 pridala ku kritikom okupácie Československa vojskami krajín Varšavskej zmluvy a na OH do Mexico City odlietala so slovami: "Obetovala by som všetky svoje doterajšie medaily za tohtoročné víťazstvo. Pretože nebojujem len za seba, ale za nás všetkých. Naši ľudia si zaslúžia víťazstvo." Ako úspešná športovkyňa podpísala aj Dvetisíc slov a jednu zo svojich medailí darovala Alexandrovi Dubčekovi, za čo ju v roku 1971 vylúčili z radov československej telovýchovy. Počas OH v Mexico City sa vydala za atléta Josefa Odložila.

 

V roku 1974 vyštudovala Fakultu telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity v Prahe a venovala sa trénerskej činnosti. Po páde totality sa v roku 1990 stala poradkyňou prezidenta Václava Havla pre sociálne otázky a šport, od roku 1991 pôsobila ako jeho asistentka. Svoj politický postoj otvorene vyjadrila aj v kampani pred prezidentskými voľbami 2013, keď aktívne podporovala Karla Schwarzenberga a protestovala proti komunistickej podpore ľavicových kandidátov na čele s Milošom Zemanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies