Kiska by zriadil telefónnu linku na komunikáciu s občanmi

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 10:25 • 2 min
Kiska by zriadil telefónnu linku na komunikáciu s občanmi

BRATISLAVA - Právomoci prezidenta by Kiska nemenil. Hlava štátu ich má podľa jeho slov dosť, aby mohla ovplyvniť veci v prospech ľudí.

slovakia

left justify in out

Občiansky kandidát na prezidenta Andrej Kiska by ako hlava štátu uvažoval o zriadení priamej telefónnej linky, na ktorú by v určený čas mohol zavolať ktorýkoľvek občan, ktorý by mal záujem hovoriť s prezidentom. "Kandidujem preto, aby som prezidentskému úradu vrátil autoritu a nezávislosť. Nie preto, aby som sa stal pokladačom vencov. Slovensko potrebuje aktívneho prezidenta, ktorý vezme prezidentský úrad politickým stranám," povedal Kiska agentúre SITA. Voliči podľa neho nepotrebujú ďalšieho papaláša, ale autoritu, ktorá bude s nimi v kontakte a nielen cez internet. "Rozhodne by som na to viac využíval pracoviská prezidentského úradu v Banskej Bystrici a v Košiciach," dodal.

 

Právomoci prezidenta by Kiska nemenil. Hlava štátu ich má podľa jeho slov dosť, aby mohla ovplyvniť veci v prospech ľudí. "Silácke reči niektorých kandidátov, ktorí chcú pokračovať v Gašparovičovej tradícií krivenia Ústavy SR od kauzy Čentéš, považujem za nezodpovedné," tvrdí. Za najbližšieho partnera Slovenska považuje Kiska Českú republiku. Jeho prvá zahraničná cesta by preto smerovala do Prahy. 

 

Kiska by ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy nerozširoval. "Manželstvo je pre mňa zväzok muža a ženy. Domnievam sa, že súčasná legislatívna úprava je postačujúca," nazdáva sa Kiska. Zároveň si však myslí, že dospelí ľudia rovnakého pohlavia, ktorí spolu žijú, by mali mať možnosť usporiadať si niektoré praktické a právne aspekty svojho spolunažívania. "A takýto zákon by som podpísal." Pri stretnutiach s lídrami z nedemokratických režimov by Kiska ako prezident otváral aj otázku ľudských práv. "Rešpekt dosiahneme aj tým, keď ľudské práva postavíme pred ekonomické záujmy a nebudeme sa báť prejaviť názor," doplnil. 

Kiska by infozákon neobmedzoval, občania by podľa neho mali mať maximálne otvorený prístup k informáciám. "Ak sa akýkoľvek politik či ústavný činiteľ schováva pred verejnou kontrolou, je to prejav jeho zlyhania," ukončil. 

 

Agentúra SITA oslovila všetkých prezidentských kandidátov s týmito otázkami: Chceli by ste z pozície hlavy štátu aktívne vstupovať do politického spoločenského diania alebo funkciu prezidenta vnímate skôr ako reprezentatívnu? Ako si predstavujete Vašu komunikáciu s občanmi? Zvažovali by ste vlastnú reláciu v televízii či napríklad interaktívnu stránku? Ste spokojný so súčasnými právomocami prezidenta alebo ste za ich zmenu? Posilnili by ste niektoré alebo naopak obmedzili? Ak áno, ktoré? Ktorú krajinu považujete za najbližšieho partnera pre SR, kam by smerovala Vaša prvá zahraničná cesta? Mala by slovenská ústava obsahovať definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy? Podpísali by ste zákon o registrovaných partnerstvách? Pri stretnutí s lídrami z nedemokratických režimov boli by ste z funkcie prezidenta ochotný otvorene prejaviť svoj názor a kritizovať napr. porušovanie ľudských práv? Mal by byť prístup k informáciám otvorenejší alebo ste za obmedzenie infozákona? Premiér a kandidát na prezidenta za stranu Smer-SD Robert Fico na otázky neodpovedal z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti. Na otázky neodpovedal ani kandidát KSS Ján Jurišta. 

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách uchádza 14 kandidátov: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies