Kiska bude konať hneď, ako súd rozhodne o sťažnostiach kandidátov

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 14:45 • 2 min
Kiska bude konať hneď, ako súd rozhodne o sťažnostiach kandidátov

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dodrží svoj sľub, rešpektuje stanovisko Benátskej komisie a bude konať hneď, ako Ústavný súd (ÚS) SR rozhodne o sťažnostiach kandidátov.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval riaditeľ tlačového a komunikačného odboru Roman Krpelan. Podľa jeho slov bude na základe rozhodnutia súdu jasné, ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále kandidátmi. "Prezident zároveň vyzýva predsedov koaličných strán, aby bezodkladne splnili svoj sľub občanom a sprísnili výber kandidátov na sudcov ÚS SR. Zaviazali sa k tomu v programovom vyhlásení vlády a sprísnenie výberu odporúča vo svojom stanovisku aj Benátska komisia," konštatoval Krpelan.

 

Koalícia dnes po rokovaní koaličnej rady vyzvala hlavu štátu, aby okamžite vymenovala ústavných sudcov. "Pretože každý deň, keď nebude konať, bude hrubo porušovať ústavu," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho vyhlásenia prezident Kiska hrubo porušil Ústavu SR, nerešpektuje nálezy ÚS SR a na základe odporúčania Benátskej komisie nemá právo nevymenovať sudcov ÚS.

 

"Máme tu rozhodnutie Benátskej komisie a je na mieste, aby prezident a jeho kancelária už viac neblokovali Ústavný súd," doplnil predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Pripomenul, že hlavu štátu žiadal o prehodnotenie svojho rozhodnutia nevymenovať navrhnutých kandidátov. Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta.

 

Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné. ÚS v súčasnosti rozhoduje o ďalšej sťažnosti odmietnutých kandidátov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies