Kiska apeluje na ministra Richtera, aby preskúmal situáciu v Čistom dni

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 06:53 • 2 min
Kiska apeluje na ministra Richtera, aby preskúmal situáciu v Čistom dni

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska "dôrazne" apeluje na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, aby situáciu v resocializačnom stredisku Čistý deň bezodkladne preskúmal.

slovakia

left justify in out

Žiada ho tiež, aby dodržal zákon, podľa ktorého má dbať na to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv dieťaťa. Píše sa to v otvorenom liste, ktorý dnes poslal prezident ministrovi. Informoval o tom poradca prezidenta Roman Krpelan.

V liste prezident ďalej píše, že má podozrenia o možnom ohrozovaní alebo porušovaní práv detí v zariadení Čistý deň v Galante a pripomenul, že od zverejnenia prvých informácií o dianí v tomto zariadení venuje tejto téme zvýšenú pozornosť. Hlava štátu "berie na vedomie" nedávne rozhodnutie ministra neodobrať akreditáciu Čistému dňu, napriek tomu, že Akreditačná komisia odporučila opak. Pripomína tiež, že od jeho rozhodnutia sa zástupcovia Čistého dňa opakovane pokúsili využiť zverencov, či informácie o ich stave, na svoju obhajobu.

Ján Richter vo svojej reakcii na prezidentov list hovorí, že kauze venuje maximálnu pozornosť aj po nedávnom uzavretí správneho konania o akreditáciách. Využíva všetky svoje kompetencie, aby bola zabezpečená ochrana detí v resocializačnom stredisku a priznáva, že je absolútne znechutený z toho, čo sa deje okolo klientov zariadenia. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Minister tiež vyzval všetkých, ktorí do tejto problematiky vnášajú politiku, aby zvažovali každý jeden krok, a nesledovali vlastný prospech, ale skutočnosť, že nehovoria o tovare, ale o deťoch.

Minister priznáva, že sa stotožňuje s postojom prezidenta, ale mrzí ho skutočnosť, že prezident v liste nespomína konanie viacerých opozičných politikov, ktorí podľa ministra naďalej konajú v hrubom rozpore s právami týchto detí. Považuje tiež za dôležité informovať prezidenta aj o tom, že už budúci týždeň bude zasadať Akreditačná komisia, na ktorú boli prizvaní aj predstavitelia Čistého dňa.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho Akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo. Najnovšia kauza sa týka facebookovej komunikácie predsedu strany Sme rodina Borisa Kollára a bývalej chovankyne Simony ako aj obvinení zo strany advokáta a exposlanca Daniela Lipšica, podľa ktorého riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek nie je zdravotne spôsobilý vykonávať túto funkciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona