Kiska: Ani ja ako prezident neviem, koľko pravdy je na kauze Gorila

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:39 • 2 min
Kiska: Ani ja ako prezident neviem, koľko pravdy je na kauze Gorila

BRATISLAVA - Ani po vyše roku vo svojej funkcii prezident SR Andrej Kiska nevie, koľko pravdy je na kauze Gorila. Uviedol to dnes v Bratislave na konferencii finančných riaditeľov firiem pôsobiacich na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V diskusii reagoval na otázku, ako môže zo svojej pozície napomôcť k zlepšeniu situácii v súdnictve a v boji proti korupcii.

 

Kiska podčiarkol, že Gorila a emisné zmenky sú témy, o ktorých sa rozpráva na každom stretnutí s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Jánom Valkom a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

 

Podľa prezidenta je potrebné jasne definovať, čo s týmito problémami v prípade, ak ich Slovensko nedokáže vyriešiť. "Nie preto, aby sme ich zahladili, ale aby sa nič také do budúcna nemohlo zopakovať. Nie je možné, aby sa zjavovali stále nové a nové kauzy a aby sa nikdy nikomu z tých, o ktorých vieme, že sú za to zodpovední, nič nestalo," podčiarkol.

 

Zopakoval, že dôvera v justíciu je na Slovensku na najnižšej úrovni v porovnaní s inými krajinami Európskej únie. "Niet smutnejšej veci, ako keď viete, že nefunguje základná spravodlivosť," podotkol Kiska.

 

Pripomenul, že hneď po svojom nástupe do úradu začal veľmi intenzívne pracovať na tom, aby svojím dielom pomohol justícii. Prvý boj, ako poznamenal, zviedol pri menovaní sudcov Ústavného súdu. Z parlamentom predloženého zoznamu šiestich kandidátov mal vybrať troch. "To bolo zlé a to používam slušné slovo," dodal s tým, že väčšina z nich mu počas rozhovoru ani nevedela ozrejmiť svoju motiváciu, prečo sa rozhodli kandidovať. Podľa prezidenta mu uviedli, že za nimi prišla nejaká skupinka a povedala, že by sa mohli stať ústavnými sudcami.

 

Kiska je rád, že sa zaviedli jasné pravidlá do výberu nových sudcov. Ako podčiarkol, ten bol predtým úplne netransparentný. "Potrebujeme do súdnictva dostať nových čestných a schopných sudcov a tí, ktorí tam už pomaly končia, by odtiaľ mali odísť," dodal.

 

Avizoval, že na budúci týždeň sa stretne s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a predstaviteľmi parlamentných strán na tému zmeny ústavy. Ňou by sa dosiahlo, že sudcovia už nebudú pokračovať vo svojej funkcii po dosiahnutí istého veku.

 

Prezident konštatoval, že práve kvalita súdnictva má veľký dosah na vymožiteľnosť práva. "Tento proces sa začal, hýbe sa dobrým smerom, ale špina je zažratá a ono to chvíľu trvá, kým to vyperieme. Nie je to jednoduchý boj, ale budem v ňom pokračovať. Verím, že neustálym tlakom to pohneme dopredu," deklaroval.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies