Prokuratúra pre nezrovnalosti obnovila vyšetrovanie KTAG, prezident naďalej čelí trestnému stíhaniu

NETKY.SK • 25 Október 2017, 10:53 • 2 min
Prokuratúra pre nezrovnalosti obnovila vyšetrovanie KTAG, prezident naďalej čelí trestnému stíhaniu

BRATISLAVA - Prokuratúra označila zastavenie trestného stíhania za nezákonné a predčasné, po nájdení nezrovnalostí nariadila obnoviť vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

Generálna prokuratúra rozhodla v neprospech firmy Kiska Travel Agency (KTAG), ktorú z časti vlastí prezident SR Andrej Kiska. Pre nezrovnalosti sa rozhodla vyšetrovanie obnoviť. Zastavenie trestného stíhania by bolo nezákonné a predčasné na základe nových objavenia nových skutočností v prípade.

 

„Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu prijal prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky záver, že skutkový stav trestnej veci nebol dostatočne objasnený v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie o zastavení trestného stíhania,“ uviedla Generálna prokuratúra SR.

 

Spoločnosť KTAG vlastní prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Tá zistila, že si firma skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane.

 

Firma túto chybu oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska ešte dávnejšie na tlačovej konferencii vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky.

 

Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať. Toto vysvetlenie odsúdili členovia vlády, ktoré nepovažujú za dostatočné, obzvlášť keď ide o hlavu štátu, ktorá by mala ísť príkladom slovenským občanom. 

 

Zákonom o štátnej službe by sa mal zaoberať Ústavný súd (ÚS) SR. Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (23.10.) ÚS SR totiž požiadal, aby zákon preskúmal. Ide o právnu normu, ktorú parlament schválil napriek tomu, že ju Kiska vrátil s pripomienkami na opätovné prerokovanie. Prezident SR namieta, že schválením zákona došlo k narušeniu vyváženosti postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona