Kiska a Tusk rokovali o Ukrajine, energetike a obrannej politike EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 17:48 • 2 min
Kiska a Tusk rokovali o Ukrajine, energetike a obrannej politike EÚ

BRUSEL/BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska ukončil dnes poobede dvojdňovú návštevu inštitúcií EÚ a NATO pracovným stretnutím s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

slovakia

left justify in out

Tusk a Kiska sa venovali situácii na Ukrajine a politike EÚ voči krajinám Východného partnerstva. Hovorili aj o projekte vytvorenia európskej energetickej únie a otázkach európskej bezpečnosti a obrany.
     

Obaja politici sa zhodli v názore, že najlepšou odpoveďou Ukrajiny na výzvy, ktorým v súčasnosti čelí, bude úspech pri jej transformácii na modernú európsku krajinu zbavenú korupcie a oligarchov.
     

Kiska Tuskovi oznámil, že Slovensko chce byť maximálne nápomocné pri realizácii reforiem na Ukrajine a pri odovzdávaní vlastných skúseností v tejto oblasti.
     

V oblasti energetiky prezident SR naznačil, že vidí veľkú príležitosť pre inovácie. Podľa jeho slov investície do nových technológií, vďaka ktorým bude Slovensko efektívnejšie využívať energetické zdroje, sa určite vyplatia.
     

Na margo európskej bezpečnosti a obrany Kiska povedal, že Slovensko sa zasadzuje za čo najužšiu a najefektívnejšiu spoluprácu s NATO. Dodal, že viaceré projekty EÚ a NATO sa prelínajú, najmä v oblasti spoločného zdieľania nákladov pre bezpečnosť a obranu, preto sa treba vyvarovať zbytočnej duplicite.
     

Andrej Kiska upozornil, že aj vo svetle aktuálnej krízy na východe Ukrajiny je koordinácia EÚ a NATO urgentnejšia a potrebnejšia ako kedykoľvek predtým. Slovensko sa podľa neho usiluje využiť potenciál spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky (V4), kde v oblasti obrannej spolupráce je našou "vlajkovou loďou" bojová skupina tvorená krajinami V4, ktorá bude v pohotovosti od prvej polovice roka 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies